Бившият топ рефер Антон Генов даде интервю пред БЛИЦ преди финала за Купата на България ЦСКА - Левски, който е в неделя от 17:00 часа. Именно той беше главен съдия на последния финал за държавния трофей между "сини" и "червени". Преди 17 години Левски спечели с 2:1 срещу ЦСКА. Генов, който сега е съдийски наблюдател, даде интересна прогноза за предстоящото дерби, както и разказа любопитни неща от миналото: 

- Какви са очакванията ви за финала и щe се справи ли Никола Попов с тежката задача? 
- Всеки съдия, щом е в професионалния футбол, трябва да се справи. Той е един от най-добрите ни съдии в момента, в топ 6 е, международен рефер е. Сигурен съм, че може да се справи. Никола Попов натрупа доста опит и смятам, че нямаме основания да говорим, че няма да се справи - не само той, а цялата бригада. Желая им успех в неделя.

- Очакванията бяха Георги Кабаков отново да ръководи вечното дерби. Изненадахте ли се, че не избраха него?
- Не се изненадах, че е Никола Попов, защото това го решава Съдийската комисия, те поемат ангажимента. Нормално е дерби между ЦСКА и Левски да се ръководи от някой от шестимата ни най-добри съдии, всеки от тях го заслужава и би се справил. Да, на първо четене е логично да мислим, че ще бъде Кабаков, защото той е номер 1 в момента. Но у нас има и много други съдии, които могат да се справят с този мач.

Топ Коефициенти за Спортни залагания! 

- ЦСКА обаче излезе с декларация, в която от "Армията" написаха, че "с назначението на Никола Попов се залага бомба и предпоставка да бъдем ритуално посечени". Коментарът ви за гневната реакция на "червените"? 
- Има една популярна рубрика, която всички я знаят - No comment. Само това ще кажа.

- Станимир Стоилов пък отвърна, казвайки, че "Гриша Ганчев е свикнал да назначава съдиите на българските мачове". Kакво ще кажете по този въпрос?
- И тук съм без коментар. 

- Вие ръководихте последния финал между Левски и ЦСКА за Купата на България - 2:1 за "сините" през 2005 г. Изминаха 17 години, какво си спомняте?
- Помня всичко. Все едно беше вчера. Всички мачове между Левски и ЦСКА си спомням. Аз съм съдията с най-много ръководени вечни дербита - 15. Често си припомням различни ситуации. Тогава имаше доста повече българи в съставите на ЦСКА и Левски. Все пак беше година след европейското първенство в Португалия 2004. ЦСКА и Левски имаха доста национали. Сега е различно, двата отбора търсят себе си и са на прав път. Тогава показах три червени картона - на Тошко Янчев и Данчо Тодоров от ЦСКА, както и на Елин Топузаков за втори жълт, след като направи дузпа, Ицо Янев я вкара. Можех да покажа и още червени картони. След една атака за ЦСКА и нарушение, което бях свирил, стана меле в наказателното поле, участваха Ибрахима Гай и Иванков, но реших да не гоня повече хора, защото картоните щяха да станат пет, а мачът приключваше. Беше доста интересен финал, здрав мач, който Левски заслужено спечели. Тогава нямаше ВАР, сега колегите са улеснени. По мое време отсъждахме нещата директно на терена, на секундата. Треньор на Левски пак беше Станимир Стоилов, а на ЦСКА Миодраг Йешич. Сега нещата са доста различни. Виждате каква е голяма разликата, цели 17 години двата гранда не са играли финал. Да, ЦСКА спечели няколко пъти купата, а Левски от 2009 г. насам е без трофей. 

- Има ли фаворит преди това издание на дербито?
- Аз съм ръководил най-много мачове между Левски и ЦСКА и никога при тях не играе моментната форма. Ето, 2005 г. Йешич ги направи шампиони, но загубиха финала. Никой от двата отбора няма предимство и сега. Дори бих предрекъл продължения в неделя и изпълнение на дузпи. Стадионът ще е препълнен. По мое време доста от мачовете се играеха на техните стадиони - на "Армията" и на "Герена", и бяха абсолютно пълни. Многото фенове не влияят на съдиите, напротив - тогава е още по-голяма мобилизацията, не само при главния рефер, а и в цялата бригада.

- Специално за финала през 2005 г., когато гоните трима играчи с червени картони, имало ли е случаи, в които е трябвало да търпите обиди от футболистите? 
- Не. Аз бях близък приятел с играчите и на двата отбора. Често се виждахме и по мачовете, и по всякакви поводи. Имахме респект и уважение, както аз към тях, така и те към мен. На терена винаги бях строг, а в нормалния живот като се виждаме, можем да си говорим всичко, включително и майтапи. С течение на годините направих така, че в един момент името на съдията работи в негова полза. Затова не съм имал проблеми с футболисти на Левски и ЦСКА.

- Имало ли е случай да откажете назначение за Левски - ЦСКА?
- Не, никога. За мен беше чест да ръководя дербито. 

- Помните ли първото дерби между "сини" и "червени", което ви беше поверено?
- Да, беше 2000 г. Левски би ЦСКА с 1:0 на "Армията" в 1/4-финал за Купата. Георги Иванов-Гонзо вкара гола. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ