Българският треньор Неделчо Матушев има сериозен опит в украинското първенство, където за дълги периоди е работил за Карпати (Лвов) и Стал (Камянске). В момента бившият наставник на бургаските Черноморец и Нефтохимик, както и на Локомотив (Пловдив), Спартак (Варна) и Пирин (Благоевград) продължава да следи шампионата и почти не изпуска мачове по украинската телевизия или като гостува на свои приятели в тази страна. Затова не е изненада, че има сериозни познания за отбора на Зоря (Луганск) - съперник на ЦСКА в 3-ия квалификационен кръг на турнира Лига Европа.

"Юрий Вернидуб води този отбор в продължение на 8 години. А когато един човек е толкова дълго време начело на отбора, означава, че основите са поставени и че играчите вероятно знаят къде се движат и с вързани очи. Колективът Зоря е много силен, а и атмосферата е много творческа. Много футболисти, които са излезли от този тим, след това сами искат да се връщат. Значи наистина е приятно да се работи там. В момента Зоря е водещ отбор в Украйна, може би трети по сила след Шахтьор и Динамо (Киев), които са тоталните фаворити. Зоря играе почти редовно в Лига Европа, отстъпиха през 2016-а година само с 0:1 на "Олд Трафорд" от Манчестър Юнайтед. Това е опит, който може да се придобие само с мачовете, разказва Матушев.

По отношение на чисто футболните елементи, той смята, че в момента съперникът на ЦСКА играе с повече контрол върху топката, каквото е изискването на новия треньор Виктор Скрипник.

"В момента Зоря играе по-динамично, контролът върху топката е водещ. Имат добри крайни защитници в лицето на Олександър Тимчик и Бохдан Михайличенко. В предни позиции е много опасен Артьом Громов. Те продадоха една от звездите на първенството - Александър Караваев отиде в Динамо (Киев). А напускането на такъв футболист винаги дава отражение. Но мисля, че в клуба са намерили хората да го заместят. Преди залагаха на типичното 4-4-2 и търсеха контраатаките, но сега търсят контрола върху топката. Освен с активните си крайни защитници, Зоря може да изненада и на статичните положения, където отборът е много силен", казва още Матушев.

Той смята, че на ЦСКА ще им бъде трудно срещу Зоря, и заради това че не показва нивото, което подхожда на отбор като "червените".

"Сякаш беше шега на съдбата, че същият треньорски екип, в който е и българина Веселин Бранимиров, отново се среща с ЦСКА, след като миналата година те бяха начело на латвийския Рига. От тази гледна точка смятам, че и двата отбора имат своите козове в разузнаването. Но ЦСКА има своите шансове и козове в атаката. Разполагат с много хитър и опитен треньор като Люпко Петрович. Със сигурност обаче на армейците от София няма да им е лесно. Надяваме се, че все пак ще бъдат крайни победители, пожелавам им и нужната доза късмет", завърши бившият младежки национален треньор Неделчо Матушев./БТА
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - подготовка и трансфери
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020