"Възможно е два клуба да се казват ЦСКА", обясни изпълнителният директор на БФС Борислав Попов.

Футболният съюз разясни казуса с "армейците", които ще участват в новата "А" група - Първа професионална лига, чрез отбора ЦСКА-София, възникнал след преобразуването на Чавдар (Етрополе) и Литекс в "червените".

"ПФК ЦСКА, който в момента е в несъстоятелност, може да получи лиценз за "Б" група стига да изпълни изискванията. Трябва да има заявен стадион, финансиране, определен брой професионални футболисти и хора, които могат да осигурят провеждане на мачовете. Срокът е до 15-20 юли", обясни Попов.

"Името ЦСКА е уникално. До този момент само един клуб се беше казвал по този начин. Родителите определят името, после от човека зависи дали ще го смени. За справка ще кажа, че в българския футбол има 32 отбора, които се казват Ботев. Името Левски се среща в 23 клуба. Има 15, които носят Локомотив в името си. Футболните ръководители избират имена, които са масово срещани и не можем да ги спрем. Над 600 клубове членуват в БФС", каза Попов.  

"Дали текстът от Лицензионната наредба е бил променен? Не, няма промяна при него. Единствено за по-голямо удобство е копиран в Наредбата за първенствата, която се разпространява по-масово", продължи шефът в БФС.

"Към момента са внесени два оздравителни плана за ПФК ЦСКА АД. Съдът трябва да ги разгледа в следващия месец. БФС не се занимава с това. Съдът не се интересува от цифри и конкретика, а следи дали те отговарят на законовите белези. След това ще бъде насрочено общо събрание на кредиторите, където те ще са разпределени по класове. Те ще гласуват кой план да се следва. Министърът на финансите се явява кредитор от трети клас. Ако той подпише и одобри оздравителен план, БФС няма да оспорва", обясни още Борислав Попов.

Следете с БЛИЦ СПОРТ: "А" група - трансфери и подготовка

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа