Бившият защитник на ЦСКА Александър Бранеков говори по актуални теми, свързани с "армейците", които се представят отчайващо слабо от началото на сезона и махнаха треньора си Томислав Стипич.

"Много е важно какви хора работят с младите таланти в школата на ЦСКА. Разровете се в сайта на ЦСКА и вижте какви хора работят с подрастващите. Само Чорбаджийски и Християн Петров са стигнали до първия отбор за 5-6 години, не е ли твърде малко? Чорбаджийски не е за централен нападател, а за крило. Не може да преподаваш футбол на деца без да си се занимавал с футбол. В школата на ЦСКА познавам само трима - Румен Трифонов, Ивайло Иванов и Владимир Манчев. А другите? Нямам нищо против Коце Лаптопа, добре се познаваме с него - дали той решава генерално кой да бъде в школата, аз дълбоко се съмнявам", коментира Бранеков, който е треньор на юноши.

"Три момчета избягаха от ЦСКА в Септември (София), не дойдоха в пакет. Попитах ги информативно какво са правили там, казаха, че нищо - квадратчета или треньорът им мятал топката да играят и ги оставял", продължи той при гостуването в "Студио дерби".

"Смятам, че има изход за ЦСКА. За да назначиш старши треньор, трябва да знаем този човек какво е постигнал, държание, отношение. Не познавам г-н Стипич, но начинът на работа се вижда от тези мачове. След Лудогорец е пълна нула. Толкова си могли футболисти - единият не излизал от казино, друг пиел бира по пейките... Добре де, а има ли вътрешен правилник, има ли ръководство, има ли старши треньор? Цялата система в българския футбол е сбъркано, не само в ЦСКА. Идват уж някакви качествени футболисти в ЦСКА, взимат чували с пари, прави си каквото иска, няма санкции, нито крайни, нито никакви. На всеки човек в ДНК-то му е заложено да не търси трудното, но с дисциплина играчът вдига нивото си - първо индивидуалното, после и отборното. През 2012 година Локомотив (София) се борехме да не изпаднем, след три години завършихме три години. Тръгна си Маркиньос, останахме без креативни футболисти, но с дисциплина и работа вдигнахме нивото. Така че оправданието няма футболисти не върви, щом си в ЦСКА, значи имаш някакво ниво. Тренировъчният процес обаче е кръгла нула", смята Бранеков.

"Любослав Пенев трябва да бъде треньор на ЦСКА, категорично. Бил ми е треньор, 2009 година, на 22 години бях. Тогава започнах да получавам адекватни сигнали как да мисля, как да се държа извън терена. А бях на 22 години, късно беше. Той беше футболист на много високо ниво, като треньор - също. Пенев е авторитет, за мен той трябва да бъде старши треньор на ЦСКА. Ако не се получи с него, другият човек за мен е Сашо Томаш. С много футболисти, които бяха във Втора лига миналата година, Спартак (Варна) играе футбол на доста прилично ниво. Пак стигаме до тренировъчния процес. Нещата във футбола са елементарни - въпросът е да си знаеш и да ги приложиш. Българинът не обича промените, обича да си го бъзикат. За да тръгне нещо в правилната посока, то трябва да се промени. В нашия футбол няма промяна. Преди години в София бяха 12 школи, в школата на ЦСКА моят набор бяхме 25 човека. Сега има около 80-90 клуба в София с треньори, които се бутат. Нещата затъват, промяна няма, имената са различни", каза още Александър Бранеков.