5 май 2008 година. Това е датата на последния голям юбилей на ЦСКА. Тогава "армейците" стават на 60 години, събират легенди и ВИП фенове и празнуват...

Празникът обаче е забравен само две седмици по-късно, когато Лицензионната комисия на БФС отказва лиценз на "червените" заради задължения към Вихрен Сандански и НАП. На 3 юни клубът официално е изваден от европейските клубни турнири и заплашен с изваждане от "А" група, следва оставка на президента Александър Томов, а малко след това лицензът е върнат, но с условие да се изпълнят определени условия.

Въпреки това от клуба си тръгват много основни играчи, сред които Велизар Димитров, Емил Гъргоров и Александър Тунчев, а с тях и треньорът Стойчо Младенов, недоволен от липсата на толкова основни единици.

ЦСКА изгражда млад състав и остава без спонсор, макар през целия полусезон да витаят слухове за един и друг кандидат купувач. Спряга се името на украинския милиардер Константин Жеваго, но в крайна сметка ден преди Коледа официално е обявена покупката на клуба от "Титан" за сумата между 7 и 12 милиона евро. През зимата си тръгват четирима играчи, треньорът Димитър Пенев напуска, а на мястото му сяда племенникът му Любослав.

ЦСКА приключва сезона на второ място само на точка зад Левски и получава право на участие в евротурнирите.

Следващият сезон (2009/10) започва добре за Любослав Пенев и играчите му, които записват 9 поредни победи. След три поредни загуба след това обаче Пенев гони футболистите Давид Да Силва, Иван Караджов, Йордан Тодоров, Павел Виданов, Кирил Котев, Иван Иванов, Маркиньос, Тодор Тимонов и Светослав Петров заради неспазване на режима.

На следващия ден президентът на ЦСКА Димитър Борисов опрощава наказанията на Тодор Тимонов, Павел Виданов, Маркиньос и Давид Силва, а Пенев плаши с оставка заради намеса от страна на ръководството, но остава на поста.

В края на годината футболистите Иван Иванов и Иван Караджов са наръгани с нож, след кавга с охранител, а в началото на следващата Пенев е освободен, а на поста трябва да застане Миодраг Йешич, но невъзможността му да напусне либийския Ал Итихад, поставя на поста румънеца Йоан Андоне.

Следват серия слаби резултати, саморазправа на фенове с хора от ръководството, а за треньор е назначен Адалберт Зафиров.

ЦСКА завършва сезона на второ място след шампиона Литекс, а "червените" губят правото да домакинстват на "Българска армия" за евротурнирите заради непокрити критерии по лицензирането.

От лятото поредната треньорска смяна е факт и начело за сезон 2010/11 застава Павел Дочев, който започва слабо първенството и бива заменен от македонеца Гьоре Йовановски. Той обаче също не успява да вдигне тима и на поста застава Милен Радуканов. Под негово ръководство ЦСКА печели Купата на България, макар да остава след Левски и Литекс в крайното класиране на първенството.

"Червените" започват с победи лятната подготовка, но на 26 юли БФС блокира трансферите в клуба заради задължения към ОФК Сливен, които са изчистени дни по-късно. Сезон 2012/13 започва начело със Стойчо Младенов, но отборът отпада от словенския Мура, а незадоволителните резултати водят до освобождаването на Младенов и назначението на Миодраг Йешич в началото на 2013 година.

Сърбинът отстранява шампиона Лудогорец за Купата на България, но отпада от Локомотив (София),което води до поредно уволнение на 11 март и назначението на Милен Радуканов, който завършва сезона с трето място в шампионата.

Сезон 2013/14 е ключов за ЦСКА и започва с назначението на Христо Стоичков за треньор, като собствениците Димитър Борисов и Иво Иванов водят преговори за продаване на отбора на Гриша Ганчев. На 22 юни 2013 г. официално е обявено че Борисов и Иванов напускат отбора, като опрощават вътрешните заеми на отбора към техни дружества и прехвърлят собствеността на отбора на треньора Христо Стоичков.

Подготвя се сливане на "червените" с Литекс на Гриша Ганчев, ЦСКА се отказва от евротурнирите непосредствено преди жребия, а мястото на "червените" се заема от Ботев.

Сделката с Ганчев обаче пропада заради скрити задължения на клуба, а Стоичков и щабът му отказват да водят клуба до изясняване на ситуацията.

На 5 юли група бизнесмени, наречени „Червени шампиони“, с представител бившия изпълнителен директор на ЦСКА Александър Тодоров, започват разговори за придобиване на акциите на клуба. Сделката е завършена на 10 юли след няколкодневни преговори. След одобрението на сделката от КЗК е подписан и окончателният договор на 5 август 2013 г. Собственик на ЦСКА става люксембургската компания „Лира Инвестмънт“ с представител бизнесменът Лорънс Дейвис, познат у нас като Човека с пурите. За треньор е назначен Стойчо Младенов, който въпреки закъснялата селекция и трудния старт стига до сребърните медали в първенството.

През пролетта от клуба опитват да попълнят касата с пари от продажба на акции на фоновата борса, но предлагането се оказва неуспешно.

ЦСКА започва сезон 2014/15 с мащабна селекция и води на полусезона с 3 точки пред Лудогорец, и притежава най-добро нападение и защита, допускайки само една загуба.

През зимата е продаден голмайсторът Сержиу Буш, а от отбора си тръгва и Антон Карачанаков заради конфликт с треньора. Следва труден старт на втория полусезон (4 загуби и хикс в 5 мача), което води до оставка на Стойчо Младенов и смяната му с Галин Иванов.

Краят на март и началото на април са белязани от прехвърляне на акции между собствениците, като Ивайло Манджуков придобива мажоритарния пакет акции на отбора, а междувременно Юлиан Инджов и Петър Манджуков се отказват от спонсориране на ЦСКА. 

В края на април Любослав Пенев сменя Галин Иванов начело на отбора, края на май Лицензионната комисия към БФС отказва лиценз на отбора за Европа и „А“ група, на 1 юни и апелативната комисия отказва лиценз за „А“ група.

Следват срещи на феновете със настоящите собственици, с бившия собственик на отбора Васил Божков и с Гриша Ганчев, за да молят за подкрепа от тях. В медийното пространство се появяват множество идеи за оставане на ЦСКА в „А“ група, сред които сливане с Литекс или плащане на задълженията и сливане с Локомотив София, който също няма лиценз за професионалния футбол. След срещите с феновете Васил Божков решава да помогне на отбора, като след допълнителни обсъждания се решава да се създаде ново дружество, което да започне от „А“ областна група София. На 24 юни Гриша Ганчев обявява в интервю, че ще поеме издръжката на отбора, без да се създава ново дружество.

Това води до обявяването на клуба в несъстоятелност, стартиране от "В" група, назначението на Христо Янев за треньор и привличането на играчи с опит в "А" група, сред които  Костадин Хазуров, Преслав Йорданов, Момчил Цветанов, Самир Аясс, Иво Иванов, Александър Бранеков и Ангел Грънчов. Отборът печели безапелационно Югозападната „В“ група с 94 точки актив и побеждава Монтана във финала за Купата на България.

Междувременно се обсъждат идеи за бъдещето на клуба, сред които създаване на ново дружество, купуване на лиценз и сливане, но БФС отхвърля всички, а съдът назначава служебен синдик Дора Милева и обявява дългове в размер на близо 24 милиона лева.

През юни 2016 се извършва промяна на юридическата структура на Литекс, ЦСКА и Чавдар (Етрополе) и се създава ново дружество ПФК ЦСКА - София ЕАД със собственици Христо Стоичков, Юлиян Инджов и Гриша Ганчев, което е поканено за участие в новосформираната Първа лига, а старото ПФК ЦСКА АД престава да съществува от 9 септември 2016 година.

Прекратен е действащият договор за концесия на стадион "Българска армия" и е предоставен на новото дружество, като междувременно то печели и търга за емблемата на старото ПФК ЦСКА АД за сумата от 8 милиона лева.

Следва треньорска рокада и на мястото на Христо Янев е назначен Едуард Йорданеску, но след серия лоши резултати е заменен от Стамен Белчев, който допреди дни води отбора. В края на този сезон ЦСКА е най-близо до това да се задоволи със сребърните медали в първенството, след като отпадна на полуфинал от Левски в турнира за Купата на България, а в събота се готви за 70-годишен юбилей, съвпадащ с шампионатния мач със станалия предсрочно шампион Лудогорец.

Треньори на ЦСКА в периода 2008-2018:
Димитър Пенев, Любослав Пенев, Йоан Андоне, Адалберт Зафиров, Павел Дочев, Георге Йовановски, Милен Радуканов, Димитър Пенев (с Драголюб Симонович), Стойчо Младенов, Миодраг Йешич, Милен Радуканов, Христо Стоичков, Стойчо Младенов, Галин Иванов, Любослав Пенев, Христо Янев, Едуард Йорданеску, Стамен Белчев и Христо Янев.

Успехи на ЦСКА в периода 2008-2018:
- 2 купи на България (Милен Радуканов, Христо Янев)
- 2 суперкупи (Димитър Пенев, Милен Радуканов)
- 1 място във "В" група (Христо Янев).

Собственици на ЦСКА в периода 2008-2018: 
- Димитър Борисов и Иво Иванов (декември 2008 – юли 2013)
- „Лира Инвестмънт“ и миноритарни собственици, сред които Петър Манджуков, Ивайло Манджуков и Юлиан Инджов (юли 2013 – май 2015)
- Гриша Ганчев, Христо Стоичков и Юлиян Инджов (юни 2015 –)