Футболистът на ЦСКА Вив Соломон-Отабор предизвика доста голям скандал в родината си Нигерия, след като стана ясно, че играчът е получил първата си повиквателна за тима след контузията на титуляра Самуел Калу.

Причината - според една местните медии "soccernet.ng" крилото, което има и английско гражданство, не е заслужило повиквателната от селекционера Гернот Рор. 

Нещо повече, изданието твърди, че Отабор не е бил въобще първи избор за германския специалист, а местната федерация го натиснала да го повика вместо нападателите Чидера Ежике и Давид Окереке, които били на първо място в списъка при контузия на Калу, а и се представяли по-добре през сезона.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Зслужена ли е повиквателната му? Абсолютно не, особено когато се замислите, че има играчи, които са се представили доста по-добре от него през настоящия сезон. 22-годишният играч е записал десет мача за ЦСКА през този сезон, но е играл пълни 90 минути само веднъж", пишат относно повиквателната "soccernet.ng".

"Често срещана практика в Нигерия e агентите на играчите да лобират служители на местната федерация за повиквателни в националния отбор. Това може да се е случило и при Отабор. Като се има предвид селекцията на Рор, може да се твърди, че бившият играч на Бирмингам не е бил неговият избор да замени Калу, а е бил принуден да го повика от служители на НФФ", гласи друга част от материала.

"Срамно е, че в даден момент феновете започват отново да се влюбват в "супер орлите" заради наличието на таланти и работата, която Рор свърши. Футболните администратори в страната обаче се опитват да го саботират. През последните няколко седмици те донесоха срам на страната с начина, по който управляват футбола ни", добавят колегите от Нигерия относно скандала.

Друго от местните издания "Fast Track" пише кратък пост в социалните мрежи, който гласи следното: "Защо Отабор, а не Окереке, Ониекуру или Ежике?".