Мишел Платини отдавна напусна България, но със сигурност феновете у нас не са го забравили. И най-вече тези, които обичат ЦСКА, тъй като бразилецът изигра най-силните си мачове за "червените". Звездният му миг бяха двата гола при победата над Левски с 3:1 на „Герена“ през 2011 г. Нападателят игра по българските терени шест години, като е обличал още екипите на Черноморец (Бургас), Лудогорец и Славия. Записа 106 мача и 40 гола в "А" група, стана носител на Купата на България и Суперкупата с ЦСКА.

След завръщането си в Бразилия в края на 2014 г. продължи да играе, като смени няколко отбора от по-ниските дивизии. Вече е на 37 г., но не се уморява да вкарва голове, макар и в четвърта дивизия за Сосиедад Еспортива до Гама. Пред Gong.bg Мишел Платини говори за казуса с двата отбора с името ЦСКА, за България, за коронавруса и бъдещето си.

„България много ми липсва. Сигурен съм, че един ден отново ще се върна във вашата страна. Имах много хубави моменти, но най-прекрасният е свързан със сина ми Лоренцо. Той се роди в София и скоро ще му разкажа за България и местата, на които съм бил. За съжаление нямам български паспорт, защото направих трансфер в Румъния и загубих тази възможност. Оставих много приятели в България, с някои още поддържам връзка. Сред тях са Борис Галчев и Тошкито – така се обръщам към Тодор Янчев“, каза Платини.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Бразилецът продължава да се интересува от футбола у нас - „Следя с интерес българското първенство. Мислех се, че тази година ЦСКА ще е шампион, но Лудогорец отново показа високата си класа. Във важните мачове беше на ниво и заслужено пак е шампион. Така че ЦСКА ще трябва да почака поне още един сезон“.

Бившият „армеец“ призна, че все още не разбира казуса с двата отбора, които играят под името ЦСКА. „Не ми е ясна тази ситуация, честно. Не разбирам какво се случва. Далеч съм, а и не владея много добре българския език. Преди време няколко фена се свързаха с мен в социалните мрежи и ми обясниха, че отборът на Литекс се е преместил в София на стадион „Българска армия“. Помолиха ме да напиша в своя профил „Литекс не е ЦСКА“. Направих го, без да разбирам същността на проблема. Бързо обаче разбрах, че съм направил голяма грешка - истинските фенове искаха да ме убият. Сега бих казал - истинският ЦСКА е на феновете“, признава с усмивка Мишел.

Нападателят не скри притеснението си от ситуацията с COVID-19. „В Бразилия имаме много заразени хора, жертвите на коронавируса не спират да растат. Управляващите правят всичко възможно да спрат разпространението на вируса, но засега без успех. Бразилия е твърде голяма, в страната живеят над 200 млн. хора, така че можете да си представите през какъв труден период преминаваме“, обясни той.

Платини разкри, че иска да остане във футбола след края на кариерата си, но не и като мениджър, както направи неговият приятел от ЦСКА Маркиньос.

„Вече съм решил - предстои ми последна година като футболист. След това ще мисля с какво ще се занимавам, може би ще опитам като треньор, нямам качества за мениджър“, категоричен е той.

Нападателят, който е кръстен на Мишел Платини, следи и новините около бившия президент на УЕФА, който бе обвинен в корупция преди време.

„Стана ми тъжно от това, което се случи с него. Имаше и чувство на срам, все пак нося неговото име.Той беше легендарен играч и голямо име, но кои сме ние да го съдим. Всеки може да направи грешка в живота, нека Бог да го съди“, лаконичен е бразилецът.