Бившият играч на ЦСКА Стивън Перейра, който си тръгна непосредствено преди началото на лятната подготовка на "армейците", проговори за дните си в София. Той допълнително нажежи обстановката у нас преди мача с Англия, след като заяви, че в България все още има расизъм - нещо, с което британците спекулират седмици наред преди двубоя в понеделник. Футболистът от Кабо Верде, който в момента играе за португалския втородивизионен Академико де Визеу, разкри и любопитни свои действия преди и след дербито с Левски.

"Както е известно, големите клубове в България често сменят треньорите си. След като не успяхме да спечелим един или два мача, треньорът беше заменен от някой си (б.р. - колегите от Холандия уточняват Люпко Петрович), който не ме хареса. Това се забеляза веднага от начина му на комуникация и разговорите. Ти нямаш абсолютно никакво влияние върху това, тъй като може да се раздаваш в тренировките, да се справяш добре, но треньорът просто не го вижда.

В началото ми беше сложно, но бързо се замислих и си казах, че просто трябва да чуя решението на треньора сега, отколкото да ми се дават празни надежди, че се справям добре и ще играя в остатъка от сезона. Знаех в каква ситуация съм попаднал и не се заблуждавах. Чувствах се на мястото си в България и нямах намерение да напускам, но тази ситуация промени нещата", казва Перейра пред "Voetbalzone".

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"В България много малко хора говорят английски и все още има много расизъм. 2019 година е и се очаква вече да не е така, но за съжаление се случва във футбола. Със сигурност в България беше така, особено в големите дербита. Тогава чувате определени неща от трибуните, които ви обиждат. Не че ме засяга, но можеш да го чуеш и не е никак забавно. 

Когато играхме в дербито срещу Левски срещу нас се чуваха скандирания. Като погледнех отбора на Левски, там също имаше по-тъмни играчи, така да се каже. Тогава си мислех "Какво е това?". Повярвайте ми, играчите и на Левски страдат от това. Въпреки че не обиждат тях, те все пак са техни привърженици. Такива неща са странни, там е съвсем различен свят. Тези дербита са много важни. Ако загубите дербито, хората плачат по улиците", продължава с разказа си за България играчът от Кабо Верде. 

На въпрос успяхте ли да си тръгнете от стадиона, когато загубихте дербито, защитникът отговаря така: "Успяхме да напуснем, но не беше толкова лесно, колкото при спечелен мач. В дните след това е по-добре да не излизаш от къщата си. Винаги си пазарувах достатъчно преди дерби, за да не ми се налага да напускам следващите два дни след мача".