Емблематичният десен бек на ЦСКА Иван Зафиров-Копата навършва днес 70 години. Той е сред десетте най-титулувани футболисти в родния елит, като печели 9 титли с армейците. Зафиров носи червения екип в периода 1965/66 и след това от 1968-а до 1981 година, като е играл само за още един отбор – Сливен (1966-68).

Копата има 340 шампионатни срещи и 4 гола за ЦСКА, което го нарежда на второ място по мачове във вечната ранглиста на клуба след Борис Гаганелов (350). Играе при елиминирането на двата действащи европейски шампиона – Аякс (1973) и Нотингам (1980), припомня "Тема спорт". Зафиров е първият по рода си десен бек у нас с невероятен усет към атаката, с което на практика е новатор в родния футбол. Той е един от първите ярки продукни на школата на ЦСКА. Вкусът му към действията в предни позиции е заложен още от началните му стъпки на Червено знаме, когато стартира в ролята на дясно крило. Големият треньор Стоян Орманджиев го преквалифицира като бек. Зафиров се отличава с изключителна бързина и хъс, а прякорът му идва от великия френски плеймейкър Раймон Копа и е даден още в юношеските му години. Зафиров дълго време е капитан на армейците.

Има 38 мача в евротурнирите - 28 за КЕШ, другите са за КНК и Ксупата на УЕФА. А също така и 50 мача и 1 гол за националния отбор (1968-1980). Сребърен медалист от Олимпиадата в Мексико 1968, през 1974 година заминава като титуляр за Световното в Германия, но се контузва в последната контрола и не играе на Мондиала.

Копата е главата на “династията” Зафирови. Неговите синове Адалберт и Мартин правят добри кариери, които преминават през ЦСКА и Бундеслигата. Мартин стига до Хамбургер, а Адалберт до Арминия Билефелд. Най-големите успехи на Иван Зафиров несъмнено са свързани с елиминирането на Аякс и Нотингам. Първи са холандците, налагащи легендарния тотален футбол – ЦСКА обаче ги отстранява през 1973 в 1/8-финал за КЕШ 0:1, в Холандия и 2:0 след продължение у нас. Тези срещи Зафиров пази великия капитан на съперника Пит Кайзер.

През 1980 година Копата играе и срещу Нотингам в първия кръг на КЕШ – 1:0, 1:0. Тогава вече пее лебедовата си песен – пенсиониран е през 1981 година, малко повече от 12 месеца преди “червените” да екзекутират и Ливърпул. Зафиров прави скромна треньорска кариера, а е бил и селекционер в ДЮШ на ЦСКА.