АНКЕТА: ЦСКА или Левски? Как ще завърши дербито в неделя?

Който плати емблемата на ЦСКА, той става правоприемник на ЦСКА. Това заяви в предаването "От дузпа в тъч" по Sportal TV вицепрезидентът на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев. На въпрос какво се случва с титлите и историята на ЦСКА - кой ще ги получи срещу името си, Фурнаджиев отговори така: "Сложен казус. Имаше търг за емблемата на ЦСКА - плащайки за емблемата, победителят в този търг се явява правоприемник на предишния клуб. Тоест, това трябва да се случи, за да стане всичко официално по канален ред."

Той добави, че президентът на БФС Борислав Михайлов е оказал огромна помощ на ЦСКА, за да могат "червените" да играят в евротурнирите през следващия сезон. "Отборът извървя дълъг път и резултатът, който постигнахме, благодарение на президента Михайлов - ЦСКА да играе в Европа, е един много, много сериозен напредък в развитието на този клуб. Защото знаете, че ако те отново не бяха играли в Европа, това обричаше клуба на гибел. Каква беше конкретната помощ на Боби Михайлов? И германският президент, и президентът на УЕФА, казаха, че когато Боби защитава българска кауза, е по-краен в отстояването на искането си. Явно той има сериозен принос, което и от ЦСКА признаха на пресконференцията, на която му благодариха. Определено има голяма заслуга това нещо да се случи. В Изпълкома на УЕФА той отстоява не само българския интерес, а интересите на малките държави като цяло", добави Фурнаджиев пред Sportal TV.

Toй говори и по казуса с Фернандо Каранга. Делегатът на БФС за мача Пирин - ЦСКА Валентин Драгомиров ще бъде наказан заради това, че не е отбелязал в доклада си жеста на бразилеца към публиката на домакините. Представителят на БФС е имал възможност да опише ситуацията в рамките на 24 часа след края на мача, но това не е направено.

“Има проблем със сезирането на комисията - кой може да го прави и дали може да се самосезира. Има правилник, който трябва да се спазва, но в сряда на Изпълкома взехме решение Комисията по етика и феърплей да се събира всяка седмица и да разглежда такива случаи и ако прецени да има право да сезира Дисциплинарната комисия. Реално няма извинение защо ситуацията не е описана от делегата. Такива хора, които не си вършат работата, ще си понесат последствията и няма да бъдат викани повече. Всеки един, който не описва и го прави съзнателно, за него ще има безкомпромисни наказания. Делегатът на Пирин - ЦСКА ще си понесе последствията”, обясни Фурнаджиев.