Историята не може да бъде заличена. Историята няма цветове и клубни принадлежности. Историята не бива да разделя, защото героите остават в сърцата ни завинаги. А той безспорно е герой. Първият световен шампион на България в свободната борба. Той е Петко Сираков. Става световен първенец в Истанбул през 1957 година, добавя и два сребърни медала от световните шампионати отново от Истанбул (1954) и Техеран (1959). Олимпийски вицешампион от Мелбърн през 1956 година.

Петко Сираков е баща на футболната ни легенда Наско Сираков. Петко цял живот е състезател на ЦСКА и се състезава в клуба на армията, а Наско е живата легенда на Левски. Това не пречи Петко да бъде уважаван от цяла България.

Съвсем логично той бе сред почетените по случай 70-годишния юбилей на ЦСКА, който бе на 5 май (събота) на Националния стадион „Васил Левски“. Почти всяка легенда получи медал от ЦСКА. Живите присъстваха на церемонията, а близки или роднини представляваха тези, които не са между нас.

Внучката на Петко Сираков и дъщеря на Наско Сираков и Илиана Раева – Славея Сиракова, взе медала на дядо си. Славея мина по пистата пред сектор „А“ и заслужено взе отличието, което се полага на един от най-успешните ни спортисти. Легендите нямат цвят, те не разделят, а остават завинаги в историята...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ