Новият треньор на ЦСКА е сърбинът Нестор Йевтич. Ексклузивната новина съобщи агенция БЛИЦ днес точно в 20:03 часа.

Йевтич е прелюбопитно име и със сигурност още с първата си поява ще събуди интереса на българската футболна общественост. Вече се писа, че специалистът е едва на 35 години – роден е на 25 март 1983 година в Белград.

Първоначалният преглед на живота му и треньорската кариера са низ от любопитни моменти. Йевтич започва да играе футбол в един от двата гранда на югославския футбол по онова време – Цървена звезда. На 8-годишна възраст обаче малчуганът показва завидни способности в училище и получава стипендия за частно училище в Лондон. "Живеех в Белград, отивах на училище и играх с приятелите си на улицата, а след месец вече бях в Западен Съсекс. Не говорех нито дума английски", разказва сърбинът. Така става и преместването на семейството в английската столица. На 15 години Йевтич осъзнава, че няма достатъчно качества за голям футбол и още на тази възраст решава, че един ден иска да стане треньор. И още на 15 години!!! започва работа в младежката академия на Уест Хям. Директорът Тони Кар дава първата работа на напористия младеж.

През 2002 година обаче семейството се мести във Виена заради бащата Зоран, който е брокер на недвижими имоти. В продължение на две години Нестор е треньор на младежкия тим на Аустрия Виена. През 2004 година заедно с брат си се преместват във Валенсия. Това е единственият клуб, който иска и се съгласява да наеме двамата братя, които започват работа във втория отбор Валенсия Местая.

Именно с брата на Нестор - Никон (на снимката вляво), е свързан първият любопитен детайл в живота им. Той идва, когато Нестор Йевтич е на 16 години и е още в Англия.

„Първият път, когато промених името си, бях на 16 или на 17 години. След толкова години в Англия се чувствах британец, исках да махна окончанието ИЧ, което съпътстваше сръбската ми фамилия. Срамувах се да кажа, че идвам от Сърбия. Сърбия беше описана като агресор във войната, а Слободан Милошевич... фамилното му име завършваше точно като моето – на ИЧ, а той беше тиранин през 90-те години", спомня си Нестор, който решава да има ново име - Джон Смит!

„Няколко години по-късно, когато бях на 18 години, се почувствах глупаво с име като Джон Смит. Родителите ми бяха чужденци и говореха с акцент. Не знаех какво да правя, така че се върнах към първоначалното ми име, което винаги ми харесваше – Нестор. В един момент на тийнейджърска лудост промених фамилното име на Ел Маестро, защото звучеше много добре. Сега съм Ел Маестро по-дълго, отколкото аз бях Йевтич. Това име е част от мен и се научих да живея с него", разказва още сърбинът.

Всъщност, идеята за промяната на фамилията идва от прякор, който дават на брат му – Никон. Него започват да го наричат „Ел Маестро“ и двамата братя променят фамилията си на Ел Маестро през 2002 година.

След двегодишния престой като помощник треньор във втория отбор на Валенсия идва предложението от Шалке 04! И в Германия се шашват от смяната на името. „Трудно е да се обясни как се е родил Йевтич, а изведнъж сега се казва Ел Маестро“, пишат медиите в страната при обявяването му за асистент в клуба от Гелзенкирхен. Освен това не спират въпросите относно крехката му възраст: „Как помощник на Сломка ще бъде човек на 23 години?!“

На 13 април 2008 година Нестор Йевтич се разделя с Шалке след уволнението на треньора Мирко Сломка. Явно обаче специалистът е харесал младия сърбин, след като на 19 януари 2010 година тандемът поема Хановер 96. В продължение на три години Нестор Йевтич – или както вече се казва Нестор Ел Маестро освен помощник на Сломка е и директор в Хановер 96. През 2014 година сърбинът отново е със Сломка – този път в Хамбургер.

През 2016 година Нестор се завръща в Австрия – назначен е за помощник треньор на Торстен Финк в Аустрия (Виена) (на снимката вдясно). През октомври същата година удължава договора си до 2019 година, но изненадващо през пролетта на 2017 година Ел Маестро се разделя с Аустрия и за първи път става старши треньор. Поема Спартак (Търнава).

"Когато започнах тук, се надявах да съм по-добър от предшественика си, да имам по-добър сезон от миналата година, когато Спартак завърши шести. Надявах се да завърша трети, защото това означаваше Лига Европа, това е реалистичната цел за тима", казва при представянето си Нестор Ел Маестро. Думите му обаче се оказват едно, а делата – съвсем друго. Сърбинът прави фурор и още в дебютния си сезон извежда Спартак (Търнава) до титлата в Словакия след 45 години чакане!

„Дали бих искал да работя в Англия? Това е сън. Ако сте футболен треньор, вие със сигурност искате да работите във Висшата лига. Аз имам своя път и той премина през Англия, Австрия, Испания и Германия преди да се озова в Словакия. Ако пътят ми отново ме върне в Англия, ще бъда най-щастливият човек в света“, коментира още сърбинът.

Нестор Ел Маетро е сравняван от феновете на Спартак (Търнава) не с кого да е, а със самия Хосеп Гуардиола. „Това е напълно различно измерение. И двамата сме с обрънтати глави и мисля, че там сякаш сходствата спират. Изповядваме съвсем различен стил футбол. Неговите отбори обичат да контролират играта чрез притежание, докато ние сме по-фокусирани върху контрола на играта без топката", казва Нестор.

Новият треньор на ЦСКА е изключителен полиглот, говори шест езика – сръбски, немски, английски, испански, португалски и руски. Нестор е женен и има три деца.

И за финал още нещо любопитно – и до днес Ел Маестро има картотека в седмодивизионния Блау Вайс (Холабрунд, Австрия). На 1 юни 2014 година изиграва единствения мач в кариерата си – загуба с 3:5 от Райфайзен Енцерсфелд...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

От престоя му в Шалке 04 с Мирко Сломка

И като треньор на Спартак Търнава