Футболният треньор Пламен Марков е роден на 11 септември 1957 г. в Севлиево. Кариерата му на футболист от 1975 до 1990 г. преминава в „Раковски“ (Севлиево), ЦСКА и френските отбори „Мец“ и „Гренобъл“. Има 38 мача и 6 гола за националния отбор на България в периода 1978 – 1986 г. Като треньор води отборите на „Янтра”, ЦСКА, „Чардафон”, „Миньор Перник”, „Видима-Раковски”. Класира националния тим за европейското първенство в Португалия през 2004 г. В еуфорията на онова време треньорът Пламен Марков беше възпят в популярна песен с припев: „Марков, ти си марков, европейски!“.

В момента Пламен Марков е изпълнителен директор на Футболен клуб ЦСКА, с който като футболист е пет пъти шампион и три пъти носител на Купата на Българя, както и полуфиналист в турнира за Купата на европейските шампиони през 1982 г. Ето какво сподели за вестник „Доктор“ известният треньор за това как се грижи за своето здраве.

- Г-н Марков, как успяхте да запазите спортната си фигура с годините?

- Вероятно това се дължи на генетична заложба, а от друга страна, на умереното ми хранене. Това не е спазване на диета. Не избягвам каквито и да е храни, но не прекалявам. Плюс това правя разходки, които за хора на моята възраст са повече от желателни. Така, без някакви огромни усилия, съумявам да не трупам излишни килограми.

Не избягвам нито въглехидрати, нито мазнини, нито протеини. Употребявам всичко, което се предлага на пазара, разбира се, според желанията ми. От детска възраст съм пристрастен повече към плодовете и до ден-днешен ям различни видове, без ограничения, според вътрешния ми усет какво ми се яде. Нямам тайни в това отношение.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

За да не напълнее, човек не трябва да си позволява да разхлабва прекалено много коремната преса. Оттам започва, според мен, трупането на излишно тегло и при мъжете, и при жените. Когато се правят упражнения, които заздравяват коремните мускули, това не би позволило напълняване. Естествено, важно е да не се ядат големи количества. През живота си никога не съм бил лаком. Не ям прекалено големи количества храна, от която да приемам излишни калории. А знаете, че когато калориите не се изразходват, се превръщат в мазнини по тялото.

- Когато приключихте състезателна дейност, спряхте ли изведнъж с натоварванията, с физическата активност?

- Не съм спирал отведнъж с високите натоварвания от футбола, защото много лекари са ме предупреждавали, че това ще се отрази зле на сърдечния мускул. Внимавах да не направя тази грешка. В първите години, след като спрях с активната професионална състезателна дейност, времето ми беше запълнено с футболни игри с приятели. Събирахме се и играехме, за да се забавляваме. Тогава бях на 34 – 35 години, имах свежи сили и организмът ми – привикнал на големи натоварвания – изпитваше нужда от натоварване, макар и не много тежко.

Мускулните клетки имат памет

и тя провокира желанието да се движим. Сега движението ми е ходене през уикендите, защото нямам време за ежедневни дълги разходки. Особено, когато времето е хубаво, се възползвам и ходя по 7 – 8 км.

Никога не съм ходил на фитнес. Само вкъщи съм правил упражнения, обикновено коремни преси, за да не позволявам на коремните мускули да се отпуснат.

- Имахте ли травми като футболист и как се справяхте с тях?

- Получих само веднъж по-сериозна травма. Тя беше провокирана от директен удар на играч от отбора на съперника. Имах разкъсване на фасцията на бедрения мускул и беше увредено едно сухожилие. Наложи се да претърпя операция и след 50 дни възстановяване, започнах да тренирам. С постепенно натоварване влязох отново във форма.

Оперира ме проф. Шойлев в Клиниката по травматология в „Дианабад“. Тогава проф. Шойлев се грижеше за лечението на играчите в елитните отбори и в националния отбор. Успях да се възстановя напълно и доста бързо. Това ми е най-тежката травма в цялата кариера на футболист. За щастие, нямах счупвания или разкъсвания на ставни връзки, което в днешно време е масовият травматизъм при футболистите и води до по-дълго лечение и възстановяване.

- Останаха ли ви от футбола някакви проблеми със здравето, например уголемено спортно сърце?

- Нямам проблеми, които да се дължат на прекомерно претоварване. Естествено, като всеки човек

съм имал проблеми със здравето

Те не се дължат на факта, че съм бил активен спортист, а по-скоро обичайни здравословни проблеми, каквито съпътстват живота на всеки човек. Все пак, аз не съм в първа младост, минаха доста години от края на футболната ми кариера. Ако имаше нещо от футбола, щеше да се прояви много по-рано.

- Пиете ли лекарства?

- Пия само лекарства на билкова основа за висок холестерол. Това е профилактика на сърдечносъдовата система. Иначе, не взимам дори витамини. Бих приемал, само ако ми се направи изследване и се установят дефицити. Според мен и витамините трябва да се приемат само по препоръка на лекар.

- Ходите ли на профилактични прегледи?

- Да, един път в годината си правя здравна профилактика. Много по-полезно е да се откриват здравословните проблеми своевременно, за да бъдат лекувани и отстранени по-бързо. Редно е всеки човек с годините да следи здравословното си състояние и да не чака нещата да се влошат максимално.

- Когато някой от футболистите на ЦСКА се контузи, къде ги насочвате да се лекуват?

- Клубът използва различни специалисти, които могат да са полезни за възстановяването на нашите играчи. Не сме се спрели само на един лекар. Най-вече ги изпращаме при ортопед-травматолози, защото играчите ни

получават често разтежения на мускулни влакна,

скъсване на мускули и сухожилия. 

- Ползвали ли сте френската здравна система, когато играехте за Мец и Гренобъл?

- Съвсем епизодично. Имах нужда от медицинска помощ за нещо дребно, което не беше провокирано от контузия. Влизах в болница, защото ми се възпаляваше нокът на един от пръстите на крака, което ми пречеше да тичам. Хората бяха много любезни и внимателни. Погрижиха се за отстраняването на проблема и след два часа излязох от болницата.

Френската здравна система се финансира от отчисленията, които плащат за здравно осигуряване всички работещи хора. От тази вноска се плаща лечението и около 25% от цената на лекарствата.

- Какво ви е впечатлението от българската здравна система?

- Моята оценка няма да е обективна, въпреки че имам поглед отвътре на много приятели лекари. Не бих си позволил да им давам професионални оценки. Така ще заприличам на запалянко, който смята, че е достатъчно компетентен и знае как се ръководи един футболен отбор.    

- Какво ще посъветвате родителите за физическата активност на техните деца?

- Децата трябва да спортуват, но да си изберат спорт според предпочитанията. Спортът възпитава в ценности, които иначе едва ли може да се формират в семейството. Благодарение на спорта, децата се научават на ред, дисциплина, да работят в екип, когато спортът е колективен.

Спортът формира по-силен характер,

което е много важно в днешното динамично време. Плюс това, спортът помага за хармоничното физическо развитие на детето и за неговото здраве. В моите детски години играехме на воля и допълнително се занимавахме организирано с някакъв спорт. Според мен, на днешните деца не е достатъчно единствено да ходят на тренировка, за да бъдат пълноценно натоварени физически. Трябва да играят всеки ден. Само че, тези деца имат толкова много възможности да се занимават с други неща, а и изискванията в училище станаха много големи. Затова съветвам родителите да използват всяка възможност и да насърчават децата си да спортуват.

МАРА КАЛЧЕВА/"ДОКТОР"