Александър Гицов, помощник-треньор на Нестор Ел Маестро в ЦСКА, даде обширно интервю пред австрийското издание „90minuten.at“, в което коментира работата си при "червените". Младият специалист говори и за личните си амбиции.

Гицов разкри, че е подал заявление да изкара треньорски лиценз „Pro“ в Австрия. Желанието му е един ден да бъде старши треньор в австрийската Бундеслига, но не си дава краен срок за това. Неговият пример в професията е бившият треньор на Айнтрах (Франкфурт) Оливер Глазнер, който изведе тима до трофея в Лига Европа.

„Имахме много добър период със 17 поредни мача без загуба. Началото всъщност не беше толкова добро. Нестор Ел Маестро пое клуба като старши треньор след два шампионатни кръга и първия мач от квалификациите за Лигата на конференциите. По негово желание влязох като помощник-треньор в началото на август. Загубихме реванша със Сепси с 0:4 и завършихме наравно два пъти в лигата. За толкова голям клуб, в Австрия ЦСКА е сравним с Рапид (Виена), всяко поражение се гледа критично. Август не беше лесен за нас. След това въведохме добра структура и тогава дойдоха положителни резултати“, започна Гицов.

„В България е същата ситуация като в Австрия. Има постоянен шампион, но всеки сезон започва с големи цели и много надежда. Минаха няколко години от последната шампионска титла на моя клуб, но това все още е голямото желание на феновете, собствениците и треньорския екип“, продължи специалистът.

„Нашият начин на игра предизвиква много дискусии в България - някои го приемат положително, други - не. Българската футболна култура работи подобно на испанската: много отбори играят с класически крила, които често идват от испанския или южноамериканския пазар и са силни в ситуации един на един. Средното време за владеене на топката в България е почти два пъти по-високо в сравнение с Австрия. Нашият подход е съвсем различен. Има хора, които изобщо не могат да се идентифицират с него, това е нормално“, допълни Александър Гицов.

„Голямо предимство на Нестор и брат му Никон е, че и двамата говорят испански. Някои от нашите играчи не говорят толкова добре английски, така че това помага много за изграждането на връзка. Забелязах в първия ден от тренировката, че езикът на тялото на играчите се променя, когато треньорът им говори на родния им език. По принцип се говори английски, с Емануел Шакич и един играч от Люксембург говорим на немски. Говоря свободно български и общувам предимно с нашите български играчи. След престоя ми във Флоридсдорфер, където се говореше немски, всичко това е интересно ново преживяване. Частно вземам уроци по испански, за да знам поне основите“, сподели още помощник-треньорът на ЦСКА.

„Треньорският екип с Нестор, Никон и нашият фитнес треньор вече бяха работили заедно в два клуба, така че вече имаха ясни идеи. Отне ми време да се адаптирам в началото – сега работя много добре. Споделяме задачите в зоната за анализ, всеки играч получава пет до петнадесет минути с мен или Никон всяка седмица, в които се обсъждат индивидуални неща. Като цяло всички решения взимаме като екип и задачите се променят от седмица на седмица. Разбира се, крайното решение е на Нестор“, каза още Александър Гицов.

"Израснах в България до 19-годишна възраст, ЦСКА беше моята детска любов. Имаше известна романтика в решението ми. Също така вярвам, че ние във Флоридсдорфер свършихме наистина добра работа през последните няколко години, но моето желание беше да видя нещо различно. Желанието за по-нататъшно развитие и детската мечта ЦСКА ме мотивираха да взема това решение", добави той.

„Разбира се, че искам да работя като старши треньор в даден момент, но нямам краен срок за това. Имам още много да уча и съм повече от щастлив в настоящата си роля. Сега бих искал да направя следващата стъпка в обучението си, която ще бъде лиценз "Pro". Ако говорим за цели - голямата ми цел е да работя в австрийската Бундеслига. Идентифицирам се с австрийската футболна култура и се виждам да работя отново в Австрия в бъдеще", каза специалистът.

„Кандидатствах за предстоящия курс за лиценз "Pro" в Австрия, но обратната връзка ще дойде чак през новата година. Желанието ми е да получа "Pro" лиценз в Австрия, защото според мен обучението е едно от най-добрите в Европа. Това е показано от успехите на Оливер Глазнер и други австрийски треньори“, добави Гицов.

Еfbet Лига - сезон 2023/2024
Класирането в Efbet Лига
Купа на България - сезон 2023/2024