Христо Марашлиев беше уволнен от ДЮШ на ЦСКА преди година. Чак сега бившият нападател на „армейците“ се съгласи да даде интервю пред БЛИЦ, в което разкри причините за раздялата му с клуба. След като беше известно време без работа, Ицо и друг уволнен от ЦСКА – Антон Димитров, станаха треньори на мъжкия тим на Ком (Берковица). Заради пандемията обаче отборът прекрати участието си в Северозападната „В“ група. Всъщност, ето как протече разговорът ни с Марашлиев, за когото много родители говорят само с уважение за работата му като треньор в „червената“ школа.

-Ицо, повече от година измина, но не е късно човек да разкрие истината. Защо те уволниха от ЦСКА?
-Ще говоря директно. Уволниха ме заради португалския специалист Пауло Кардозо. Той, всъщност, в един и същи ден уволни мен, Стефан Яръмов и Тони Димитров. Това се случи, когато го назначиха за директор на школата. 6 месеца преди това Кардозо започна работа в ДЮШ на ЦСКА като методист. Започна бързо да налага мнението си и да променя стила ни на работа. Ние преди неговата поява селектирахме децата чрез специални тестове – бързина скорост, техника и още няколко важни показателя. Стъпихме на опита на БФС и работехме професионално. След като ги одобрявахме и привличахме децата да тренират в школата, впоследствие на всеки 6 месеца им правихме отново същите тестове, за да видим дали и как прогресират. Този изграден метод на работа имаше ефект – отборите ни постигаха добри резултати. Кардозо обаче ни шокира, буквално ни шокира, като заяви, че той ще действа по друг начин. Забележете само какъв. Няма, вика, да ги тествате така. Ще ги тестваме по око. Ще им изгледам тренировката и с поглед ще преценя дали стават или не стават. Не е за вярване, но си беше така. Но това не е всичко. Когато стана методист, отидох при него и го попитах какви идеи има за тренировъчните процеси. А той ми отговори следното: Няма нужда аз да ти казвам. Има интернет. Там пише всичко. Намирате разни програми и действате. Извинявайте, но това меко казано е непрофесионално  и излиза от устата на човека, който според неговите думи, е откривател на Кристиано Роналдо.  Това е несериозно. Той взима голямата заплата, а аз да си взимам решенията в интернет. В мен се роди едно недоверие към този човек.  Подходът му на работа не спечели футболното уважение в мен и в останалите треньори. След тези ни противоречия се стигна до уволнението ни. Това се случи дни след назначението му за шеф на школата.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Какви бяха мотивите му?
-Смешни. Аз го наричам „уволнение за неправилно дишане“… Знаете ли как обясни решението си. Каза ми: Прекалено много искаш победата във всеки един мач. Освен това вече не си треньор за деца. Препоръчвам ти да се занимаваш с мъжки футбол. Това беше. Аз бях онемял! Според този човек профилът на един треньор трябва да е следният: Да не си бивш футболист, но да имаш компютърни познания и да владееш добре английски език.



-Предполагам, че ти е болно и до днес…
- Да, много ми е болно. Когато ме уволни, няколко дни преди това имах разговор със Стойчо Стоилов относно селекцията. Бяхме набелязали деца, които да привлечем в школата. Помня, че беше вторник, а в петък ни уволниха. Тъкмо бях изградил солиден отбор на набор 2003. В този период с Левски имахме равен брой точки, но изоставахме по голова разлика. Играхме финал на национално ниво. Имаше възходящо развитие на отбора. Три набора водих в школата и винаги съм имал успехи. Но заради една португалска еднодневка от ЦСКА бяха махнати първо Емил Димитров, после мен, Яръмов, Антон Димитров, а скоро Владо Манчев и Наско Борносузов. Но аз съм сигурен, че един ден ще се върна в ЦСКА. Това е моят роден дом. Това беше родният дом и на баща ми Димитър Марашлиев, лека му пръст. В ЦСКА съм работил като треньор в школата цели 11 месеца без заплата, но не съм мрънкал, защото ЦСКА за мен е кауза. Там се чувствам в свои води.

- След това с Антон Димитров станахте треньорски тандем в Ком (Берковица)?
- Да, по цесекарска линия, защото шефът е голям армеец. Всичко беше прекрасно до появата на пандемията с коронавируса. Икономическата криза се отрази и на отбора, който няма да участва в Северозападната „В“ група. Там, за да оцелееш, ти е необходим годишен бюджет между 120 и 150 000 лева.

- В петък в мач от първия кръг на новото първенство един срещу друг излизат ЦСКА 1948 срещу ЦСКА. Твоят коментар?
-Знаех, че ще ми зададеш този въпрос. ЦСКА е там, където е публиката. ЦСКА е това, което е на „Армията“. А и нека не забравяме, че Гриша Ганчев плати 8 милиона лева за емблемата. За мен приемственост има. ЦСКА 1948 не го приемам сериозно. Няма фенове, няма нищо… Единствено съжалявам, че през последните години ЦСКА не спечели нито титлата, нито купата. Но аз си имам обяснение.

- Какво е то?
-В отбора не се водят случайни футболисти. Стойчо Стоилов не е довел нито един играч на проби. Почти винаги изграждаме добър отбор, но я заради липса на късмет, я заради съдийски ощетявания, някои от които във важни мачове срещу основните ни конкуренти, са ни спирали. Сега се радвам, че Стамен Белчев се завърна, защото при него отборът играеше много добре и точно страничните фактори ни лишиха тогава от титлата. Вярвам, че тази година ще имаме също силен състав и най-после  ще спрем хегемонията на Лудогорец.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ