Легендата на българския футбол Стойчо Младенов беше гост в предаването „Арена спорт“ по БНТ и коментира актуални теми от националния отбор на България, първенството и др. Той не пропусна да вземе отношение и по случващото се в ЦСКА, пропуснатия шанс за участие в Европа и грозните сцени от баража с ЦСКА 1948.

„Очаквам успешна игра и добри резултати в контролите на националите с Румъния и Словения. Представянето на отбора под ръководството на Илиан Илиев е възходящо. Резултатите показват добро поведение и дисциплина, които се спазват на терена. Засега Илиан извлича максимума от всеки един състезател. Когато има добри резултати, има и добър колектив. Надявам се да се класираме на голям форум, но не трябва да имаме големи надежди и да натоварваме излишно треньорите. Илиан Илиев се справя отлично, дай Боже да ни класира на европейско или световно първенство“, каза Младенов.

Екзекутора на Ливърпул беше категоричен, че в първенството на България трябва да се разчита на повече родни футболисти.

„Разбирам собствениците на ЦСКА, Левски и Лудогорец, където се искат бързи резултати. Но всички останали клубове, които нямат тези качества и възможности, трябва да правят като Славия и да не ги изброявам другите – да разчитат на български кадри, да ги развиват и продават в чужбина“, призова 67-годишният бивш футболист и треньор.

„Отборът, който е най-близо до това да прекърши хегемонията на Лудогорец е ЦСКА. Начинът, по който се работеше в клуба през последните осем години беше пагубен за имиджа и авторитета на ЦСКА. Всичко това, надявам се, приключи и оттук нататък да започне една нова страница. Нещата приключиха по най-срамния и най-болезнения начин – трето място. Да, преди три години също се завърши на трета позиция при Любо Пенев, но беше спечелена Купата, а сега де факто нямаме участие в евротурнирите, което е лош момент в историята на клуба. За това нещо допринесе некадърността на управлението през всичките тези години. Не искам да говоря лошо за никого, но това не трябваше да се допуска“, обяви Стойчо Младенов.

„ЦСКА винаги трябва да се бори за титлата и второто място да се приема като трагедия, както е било винаги. Шампионското ДНК съществуваше чрез приемственост, което се правеше във всяко едно поколение. Големите имена в клуба след приключване на футболната им кариера получаваха възможност да работят в школата, а децата ги гледаха с отворена уста и тяхната дума се считаше за закон. Сега, като погледнем ДЮШ, виждаме хора, които са непознати. Това наруши ДНК-то, мистиката в ЦСКА. Всички останали отбори се учеха от нас, ние бяхме новаторите във всяко едно отношение. Всичко това нещо се наруши и е нормално да се стигне до дъното.“

„За мен беше изненада, че ЦСКА 1948 спечели баража. Виждате там колко младежи влязоха в първия отбор. Това е начинът, по който трябва да се работи. Трябва да направим това, което Германия винаги е правила – да разчита изключително много на аматьорския футбол. Не всеки може на 18 години да е на нивото, което се изисква за първия отбор. Някои узряват или се развиват в по-късен етап. Хиляди пъти съм давал пример с Ивайло Йорданов. Кога го открихме – на 24 години! Сега в момента няма такъв случай, няма и да има, заради начина, по който се работи“, призна Младенов.

„Трябва да има закон за хулиганството, за да се прекратят подобни сцени. На всички ни е болно от това, което се случи на терена. Предполагам, че цял свят говори за това и се показва по всички телевизии. Трябва да се сложи край. Георги Иванов трябва да застане пред държавните органи и конкретно да каже какво иска. Видя се, че не може по този начин да продължава. Трябва да чакаме някой да бъде убит ли? Това не е нормална обстановка за провеждане на мач.“

„Станислав Генчев не е единствената бяла лястовичка в треньорството в българския футбол. Има и други хора, които се развиват по най-добрия начин, но попадат в отбори с по-малки възможности. Мога да прибавя и Христо Янев, Тодор Янчев, Александър Тунчев и Александър Томаш. Това са все кадри на ЦСКА, които имат своето бъдеще и трябва да им се даде шанс да се развиват, но не по начина, по който се прави в повечето клубове – четири-пет неудачни мача и веднага промяна на треньорите.“

„Мога да поздравя Наско Сираков за характера, който проявява и всички знаем, че няма да се предаде. Поздравления за отношението му към всички треньори, с които той е работил и продължава да работи. Като заложи на един човек, подкрепя го до последния момент. Така трябва да бъде във всички български клубове“, отчете бившият нападател.

„Ако ЦСКА има нужда от мен, бих седнал на разговарям, но да се самопредлагам или както сега пишат, че гравитирам около ЦСКА, никога не съм бил такъв и няма да бъда. Бил съм треньор или футболист, заради качествата ми, а доколкото успешен, нека хората да преценят.“

„Сам се отказах, защото прецених, че не си заслужава да бъда унижаван от хора, които са много по-ниско от мен във футболно естество. Те да ми казват кой трябва да се вземе или селектира, или пък да кажат „Аз съм главният скаут, ти си треньорът. Аз решавам кого да взимам, ти си тренирай отбора“. Това не може да бъде отношение на собственик към треньор. След като с мен са го направили, представете си какво се случва с треньори, които имат по-малък авторитет от моя“, завърши Стойчо Младенов.