ЦСКА бе допуснат до участие в евротурнирите, ако се класира по спортен път. Това бе потвърдено с писмо от УЕФА, което пристигна преди няколко дни. Адвокат Първан Първанов, който заедно с екипа си представляваше ЦСКА по казуса, обясни подробно какви са мотивите за решението на футболната централа на пресконференция днес. На нея освен той присъстваше и Пламен Марков. 

"УЕФА взе решение и позиция, които са отлични за нас. При това положение, в което се намираме, не мисля, че може да има искове срещу решението на УЕФА. Ако Левски или Лудогорец желаят да обжалват, ние не можем да ги спрем. Само искам да кажа, че това решение на УЕФА е окончателно, така че..."

"Безспорно всяка местна федерация играе важна роля в подобни казуси. БФС изигра положителна роля. В началото имаше неща, с които не бяхме съгласни, но всичко се нареди. Борислав Михайлов е много влиятелен в УЕФА и в някои моменти много ни подкрепи. Трябва да отбележим, че в самото начало БФС направи ход, който беше много важен. Те ни лицензираха и това оказа положително влияние. Освен това от БФС ни помогна в комуникацията с УЕФА", допълни още юристът.

"Каква е точно  помощта на Михайлов ли? Той е уважаван много в УЕФА. Видяхте каква подкрепа получи на конгреса. Това не са случайни неща. Именно с това е свързана помощта му. Влиянието му е добре за целия ни футбол".

"Решението променя началното решение за отказ. УЕФА казва, че е променила позицията си. Ако погледнете причините за първия отаз преди няколко месеца, те са две. Първата - Литекс е изчезнал като клуб и хората не могат да се наслаждават на футбола там. Това не е вярно, тъй като Литекс играе във Втора лига. Вторият аргумент беше, че кредиторите на старото дружество няма да получат нищо. Всичко това се оказа, че не е вярно и УЕФА промени решението си. Това е, което всички ние знаем. Те имат право да си променят позицията. На каква база точно обаче, не знаем".

"Срещу името в сайта на ЦСКА пише 4 титли, но тук става въпрос за техническа грешка. Тя няма нищо общо с решението на централата, както злонамерени хора се опитват да го свържат. Тази грешка от Литекс трябва да искат да бъде поправена. Какво ще се сложи в сайта, е въпрос на добро желание, а не е регулирано от правото. Това са технически въпроси. В УЕФА не им се занимава с това, честно казано".

"Феновете на ЦСКА може да бъдат доволни. УЕФА изцяло поддържа тезата, че ЦСКА е наследник на Септември при ЦДВ. Тоест - в рамките на производствата УЕФА и БФС напълно поддържат факта, че ЦСКА си има 31 титли. Не ни интересува какво ще напише сайтът. Защо няма история? Предполагам, че е въпрос на време историята на клуба да бъде добавена в сайта. Пак казвам - говорим за технически въпрос, който е към УЕФА".

ЦСКА ще осигури най-високото в историята на футбола удовлетворяване на кредиторите, когато говорим за банкрутирали клубове. Ако фалиралото дружество беше оздравено, кредиторите щяха да получат по-малко. Много хора се опитват да свържат плащането на емблемата с решението на УЕФА. Правна връзка за нещо подобно няма. Тя в момента не е платима, тъй като се очаква решение на Върховния съд".

"Делото за пропуснати ползи? Това е един от нашите искови. Ние ще го оттеглим, защото това, което получихме като решение от УЕФА, е напълно удовлетворяващо. Освен връщането ни в турнирите, ние искаме да запазим добрия тон с УЕФА. Не желаем да влизаме в конфронтация с тях. Освен това "пропуснатите ползи" трудно се доказват. Много е сложно да се направи точна оценка", каза още Първанов.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА
СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ - ТРАНСФЕРИ И ЗИМНА ПОДГОТОВКА 2018