Изминаха 40 години от историческите мачове на ЦСКА с английския Нотингам в турнира за Купата на европейските шампиони. Тогава първенецът на Англия вече бе спечелил втората си шампионска купа на Европа (Нотингам е единственият отбор, който е бил шампион на страната си само веднъж, но е ставал европейски шампион два пъти!) и беше амбициран да гони трета поредна титла на Стария континент, изравнявайки Аякс и Байерн през 70-те години.

Началото на края за еврошампиона

А жребият срещна ЦСКА с Нотингам още на шестнайсетинафинала. На 17 септември 1980 г. стадион „Васил Левски“ щеше да се пръсне по шевовете, като интересът бе огромен. Армейците изнесоха отличен мач срещу шампиона на Европа. За цели 90 минути гостите отправиха само два удара към вратата на Велинов. Джевизов и Василев бяха съборени в наказателното поле, но дузпи не последваха. Ударите бяха 9:2 за ЦСКА, а корнерите -- 7:2. Единственото сериозно голово положение за англичаните бе в 50-ата минута, когато страничният стълб спаси „червените“ от попадение. Победния гол отбеляза Цветан Йончев, който в 70-ата минута се оказа най-съобразителен пред празната врата.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

След края на мача старши треньорът на ЦСКА Аспарух Никодимов видимо бе доволен: "Момчетата изпълниха отлично тактическия план. Всички се стараха и бориха. Все пак можеше да победим и с повече от един гол." Тъй като ядосаният от загубата треньор на гостите Браян Клъф не пожела да говори, помощникът му Питър Тейлър сподели: "Много добър мач, в който българският отбор се представи превъзходно. Впечатли ме и отличната публика."

Ласкави бяха отзививите във вестниците на Острова ("Гардиън", "Дейли Телеграф"), а италианският "Гадзета дело спорт" писа: "Срещата премина изцяло под териториалното превъзходство на домакините."

17 септември 1980, КЕШ, 1/16-финал
ЦСКА - Нотингам (Англия) 1:0 (0:0)

ЦСКА: Велинов, Зафиров, Д. Димитров, Василев, Г. Димитров, Г. Илиев, Йончев, Керимов, Джевизов, Марков, Велков. Треньор - Аспарух Никодимов.
НОТИНГАМ: Шилтън, Андерсън, Грей, Макгавърн, Лойд, Нийдъм, О'Нийл, Бауер (46 - Понте), Бъртълс, Уолъс, Робертсън.Треньор – Браян Клъф.
ГОЛМАЙСТОР: 1:0 Йончев (70)
СЪДИЯ - Аньолин (Италия), ст. "Васил Левски" - 60 000 зрители.

След Аякс, и Нотингам преклони глава пред армейците

 Въпреки победата в София, малцина бяха тези, които вярваха, че ЦСКА е в състояние да съхрани минималната си преднина от един гол на реванша в Нотингам. Но на 1 октомври 1980 г. армейците сътвориха истински подвиг на английска земя, като не само елиминираха и детронираха европейския шампион, но го и победиха на неговия терен, без да му дадат възможност да постигне дори един гол и в двата мача. За съжаление, срещата в Англия не бе предавана по българската телевизия, защото в онези години подобно излъчване от чужбина бе трудно осъществимо. Така футболна България не успя да види на живо големия "армейски" триумф.

За вярата и духа на „червените“ най-добре говори фактът, че Ангел Рангелов, чийто баща бе починал няколко дни преди това, не се поколеба да излезе на терена, макар и покрусен от загубата на своя родител. Двубоят започна с очакван натиск на домакините, но българите го неутрализираха и на свой ред минаха в настъпление -- нещо неочаквано за мнозина. В 32-ата минута Уолъс отбеляза гол, но преди това си послужи с ръка и попадението правилно бе отменено. А в следващата атака на армейците Керимов бе изведен от Йончев сам срещу Шилтън и не пропусна да го преодолее. В 81-ата минута Марков и Йончев стреляха последователно, но в тялото на Шилтън. Нашите бяха заложили изцяло на нападателното начало и при това в Англия, където подобен подход винаги е нож с две остриета. Това бе най-добрият мач на наш отбор зад граница...

Самонадеяният Браян Клъф след мача поздрави нашите треньори с "Конгратюлейшънс": "Мачът бе абсолютна катастрофа за нас. Ние не направихме нищо, не нанесохме нито един удар." А вестниците в Англия бяха категорични: "Нокаут в първи рунд", „Форест съкрушен от умението на българите", "Гордото царство на Форест свършва с фиаско" -- това са само част от заглавията в британската преса. Вестник "Таймс": "Еврошампион в продължение на две години, сега Нотингам вкуси от горчивата участ да бъде елиминиран на свой терен още в първия кръг. Няма право да се оплаква, защото бе победен както от собствената си липса на въображение, така и от по-добрата игра на българския отбор." Вестник "Дейли Телеграф": "Домакините изпаднаха в неудобно положение от по-добрата организация и техника на българския отбор. Футболистите на ЦСКА вместо да стоят отзад и да позволят на съперника да атакува, разиграваха топката така гладко и ефективно, че борбата се водеше в половината на Форест и носителите на купата трябваше да полагат големи усилия, за да я отнемат."

Би-Би-Си: "Господството на Нотингам в турнира на шампионите вече е легенда. Той беше детрониран от българския ЦСКА, който упражни силен натиск още от първата минута и доказа, че има много сили и козове в играта. Българите играха хубав, техничен, интелигентен и красив футбол. Те ще отидат по-напред в турнира, отколкото през 1967 г., когато бяха на полуфинал. Бай, бай, Нотингам..." Вестник "Ивнинг пост": "Не виждам защо ЦСКА да не бъде новият европейски шампион. Не казвам това, защото той победи Нотингам, а защото показа изключителна игра, с която може да надделее над всеки един отбор."

1 октомври 1980, КЕШ, реванш
Нотингам (Англия) - ЦСКА 0:1 (0:1)

НОТИНГАМ: Шилтън, Андерсън, Грей, Макгавърн, Бърнс, Нийдъм, О'Нийл (46 - Лойд), Боуър, Бъртълс, Уолъс, Робертсън. Треньор – Браян Клъф.
ЦСКА: Велинов, Зафиров, Рангелов, Василев, Г. Димитров, Илиев, Йончев (85 - Вълков), Керимов, Джевизов, Марков, Велков. Треньор - Аспарух Никодимов.
ГОЛМАЙСТОР: 0:1 Керимов (33).
СЪДИЯ - Хортман (ФРГ), ст. "Сити Граунд" - 20 000 зрители.

Така след Аякс, ЦСКА свали и Нотингам от европейския престол. А следващият щеше да бъде Ливърпул само две години по-късно...
РУМЕН ПАЙТАШЕВ