Босът на ефбет е фен на ЦСКА още от дете
„Брат ми, баща ми, жена ми, нейният баща, братовчедите - цялото семейство сме от ЦСКА.“ – сподели собственикът на efbet Цветомир Найденов. Бизнесменът разказа, че от 12-годишен ходи на мачове на армейците. Има и любим футболист от червения тим и това е Емил Костадинов.

При тези обстоятелства не е странно, че именно ефбет към момента е генералният спонсор на ЦСКА 1948. Но защо точно на тази формация на армейците? Цветомир Найденов си припомня, че към момента, в който ЦСКА фалира, самият той е внесъл оздравителен план за възстановяването му. Тогавашното ръководство обаче не проявило желание за обсъждане на подобни стъпки. Самият той не е присъствал на учредителното събрание на ЦСКА 1948, за да няма спекулации. Като един от членовете на фенклуба на отбора обаче, се включил в сформираното сдружение на привържениците. „Ходих на мачове, хареса ми емоцията на тези млади момчета. И със семейството ми (собственици на ефбет са братята Цветомир и Боян Найденови, б.а.) решихме да подпомогнем начинанието.“ Така от януари 2017 г. лидерът в онлайн залаганията у нас е главен финансов благодетел на клуба.

Макар в момента ЦСКА 1948 да е далеч от борбата за призовите места на страната, той е в топ 5 по популярност сред феновете, убеден е Найденов.

Любопитни факти от миналото
Цветомир и Боян Найденови, заедно с баща си Стефан създават efbet през 2003 година, когато кандидатурата им за лиценз като онлайн букмейкър е одобрена в Малта. От тогава семейният бизнес се разраства дотолкова, че към момента компанията отделя 25 милиона лева  за различни спонсорски договори, подпомагащи българския спорт. Финансират се предимно групови спортове като футбол, баскетбол, волейбол, футзал и други. Братята Найденови (известни още като Цеките) са убедени, че това е вярната насока за работа в сферата на онлайн залозите. Инвестициите в родните клубове от една страна рекламират бранда, от друга допринасят за по-качествен спорт, което пък води да по-голям зрителски интерес и по-висок интерес на потребителите към предлаганите от тях услуги. „Ние бяхме пионери в такъв тип спонсориране от частни компании на спорта у нас. Фактът, че много наши конкуренти също тръгнаха по утъпкания от нас път, говори, че той е правилен. Би било добре да се включат повече имена от нашия бранш, за да има още по-големи инвестиции в спорта.“

Не всичко обаче е бизнес. Собствениците на ефбет Цветомир и Боян Найденови финансират под различна форма многобройни отбори от 4-та и 5-та лига на България. „От там не получаваме никаква реклама. Но за нас това е кауза. Не сме отказали помощ на почти никой аматьорски отбор, който се е обърнал към нас. Правим го от любов към спорта. Просто така сме решили.“ – споделя Цветомир Найденов.

Ще има ли сливане на ЦСКА 1948 и ЦСКА-София
На въпроса, който вълнува хилядите фенове на червения отбор, бизнесменът и изпълнителен директор на efbet не се наема да даде конкретен отговор. Той признава, че преди време към тях е имало запитвания и за спонсорство на ЦСКА-София, но към тогавашния момент вече компанията е имала договори с доста други клубове и е било невъзможно да се направи реорганизация.

Босът на efbet обаче отказва да прави прогнози за сливане на двата клуба: „Аз съм само един от 200-те члена на ЦСКА 1948. Не от мен зависи подобно решение. Ние имаме спонсорски договор с клуба и го изпълняваме. Въпроси в тази насока задавайте към УС на отбора и към президента Добрин Гьонов. Моята позиция мога да я кажа на събрание, ако бъде свикано такова. Сега не искам да влияя“.

ЦСКА 1948 към момента е на второ място във Втора лига на България и има големи шансове да влезе в ефбет лига.