Едно от водещите руски онлайн издания Sports.ru публикува материал за таланта на ЦСКА Кирил Десподов. Статията има за цел да покаже до каква степен крилото би паснало на отбор в страна, като са отчетени неговите плюсове и минуси в играта, пише "Тема спорт".

Материалът в Sport.ru:

"Руското първенство стартира постно. Не виждаме нито атрактивна, нито ефективна игра. Малко голове, малко млади имена, които привличат интереса, за капак напуснаха големи футболисти като Головин и Промес, а Дзагоев е контузен. Ето защо решихме да обърнем поглед към млади играчи в чужбина.
През тази година се навършват 140 години от освобождението на България. Защо тогава да не потърсим талант в братската ни страна?! А такъв има - най-добрият млад футболист в България се казва Кирил Десподов.

Статистически показатели

Десподов има средно по 2,5 точни удара на мач или 43.6% от всичките му изстрели. Успеваемостта на подаванията му през сезон 2017/18 г. е била 65.1% - по 24,65 средно на мач. По всеки показател сред офанзивните играчи до 23 г. в българската Първа лига Десподов е неизменно в Топ 3. Освен това показва добра дисциплина, като няма червен картон в кариерата си, а има и солиден опит за възрастта си - над 100 мача в първенството и най-добро подаване на средна дистанция и с двата крака.

На кого може да е от полза?

Ако получава редовно минути и има доверие от страна на треньора си, Десподов може да се превърне във водещо крило в руската Премиер лига. Като профил той напомня на Зоран Тошич (Партизан Белград). Като първа опция за него може да се разгледа ЦСКА (Москва). В този клуб обичат да работят с млади таланти, проблемът е, че невинаги тимът играе в схема с типично крило. Затова обръщаме поглед към Спартак (Москва). След продажбата на Куинси Промес в тима има доста малко футболисти с креативни функции. В такива ситуация Десподов може да се окаже много полезна опция за атаката на Спартак и би паснал добре в отбора.

Локомотив (Москва) и Зенит не са реалистични варианти. Конкуренцията там е твърде голяма и Десподов няма да получава шансове. Краснодар обаче е нелоша опция, като Кирил би могъл да играе доста там. ЦСКА умее да продава скъпо своите звезди, актуалният пример е с Фернандо Каранга в китайския Хенан. "Армейците" ще искат поне 3 милиона евро за Десподов, което обаче не е проблем за руските клубове. Кирил има потенциала да играе в някой от отборите в Топ 6 на Премиер лигата и е редно клубовете да обърнат поглед към него".

Материалът е на журналиста Дмитрий Тараканов

Първа лига - сезон 2018/2019