Националът на България за Купа Дейвис Александър Донски се класира за полуфиналите на сингъл на турнира по тенис на твърди кортове в Монастир (Тунис) с награден фонд 15 хиляди долара.

25-годишният Донски надделя над квалификанта Макс Визканд (Германия) с 2:6, 6:4, 6:1 за малко повече от два часа. Българинът започна колебливо и допусна изоставане от 1:4 гейма, което се оказа решаващо за изхода от първия сет. Той стартира с пробив във втората част, след което запази предимството си, за да изравни резултата, а в решаващия трети сет даде само още гейм на съперника си, с което оформи обрата и достигна до първия си полуфинал поединично в състезанията на Световната федерация ITF от година насам.

С успеха Донски заработи 4 точки за световната ранглиста и 753 долара, а следващият му съперник ще бъде номер 2 Олаф Печковски (Полша). Българинът за последно беше на финал във веригата на ITF през март 2022 година отново в Монастир, когато спечели втората титла в кариерата си.

Той трябва да изиграе още една среща по-късно днес от надпреварата на двойки. Донски и Тиаго Перейра (Португалия), втори в схемата, ще се опитат да стигнат до мача за трофея при дуетите в двубой срещу поставените под номер 4 Томас Пучес и Хуан Баутиста Отеги (Аржентина).