Утре (5.11.2019 г.) от 19:30 часа в зала „Витоша“ на Витоша Парк Хотел в София ще се проведе официалното представяне на книгата на гл.ас. д-р Иван Неделчев - „Съвременните психологически и философски аспекти на културизма“.

Специални гости на събитието ще бъдат Биляна Йотовска, Красимир Балъков, Адриан Зурков, Кирил Танев, Владимир Гюров, проф. Владимир Боянов, доц. Юлиян Карабиберов и специален гост-изненада. Те ще вземат участие и в дискусия на тема „Бъдещето на културизма, фитнеса и спорта като развитие за човека в съвременния динамичен свят". Сред официалните гости ще присъстват и представители от държавни институции. Предвидена е и интересна програма.

„През древността хората са били и спортисти и в същото време са се интересували от култура, история и доста начетени като цяло. В днешно време това не е табу и един човек може да изглежда добре визуално и физически, а също така да е стабилен психически и в същото време да е доста развит в интелектуално отношение, а не да има липса на мозъчни гънки, каквото е мнението на обществото за повечето инструктори и професионални спортисти. Искам да покажа как мъжът и жената могат да се „завърнат към древността“, възпитавайки в себе си духа, тялото и ума и показвайки как могат и трябва да съществуват в едно“, споделя Иван Неделчев.

Самата книга е обосновано признание за всеки, който се интересува от цялостно личностно развитие в духовен, естетически, псиохологически и морален аспект.

В монографията „Съвременни психологически и философски аспекти на културизма и фитнеса“ се разглеждат както историческите и теоретичните постановки на културизма в тяхната същност и диференциални характеристики, така и приложните и съвременните му аспекти. Авторът прави преглед на световните тенденции и изследвания в областта. Представя и резултатите от редица емпирични изследвания, които приема за ценна придобивка и основа при обогатяването на спортнопедагогическата практика.

Част от аспектите, които са засегнати в книгата, са насочени към факта, че практикуването на спорт допринася за освобождаване напрежението по контролиран и здравословен за всеки човек начин. Подобрява още съня, нивата на тревожност, развива двигателните умения и връзката на ума и тялото. Освен това намалява риска от развитие на редица заболявания.

Кой е Иван Неделчев? 
Гл. ас. д-р Иван Неделчев е възпитаник на Националната спортна академия (НСА) с три специалности – физическо възпитание, треньор по културизъм и фитнес и спортна психология. Придобива докторска степен отново в НСА през 2014 г. с дисертация, посветена на личностните характеристики на спортисти, занимаващи се с културизъм и фитнес, като в същата година става щатен преподавател и директор на курсовете по спорт в Нов български университет. Научно-изследователската му работа, която до момента обхваща над двадесет публикации на български и английски език, както и ежегодни участия в национални и международни научни конференции, е съчетана с практическа дейност в парк-хотел „Витоша“, където работи като професионален фитнес треньор от 8 години.