Най-големият талант на българската лека атлетика Александра Начева изпраща вероятно най-успешната година в кариерата си до момента. Неслучайно това й донесе номинация в анкетата за най-добра млада атлетка на IAAF (Международната федерация по лека атлетика). 17-годишната пловдивчанка от години е популярно лице сред феновете и специалистите на Царицата на спортовете. Сега тя е номинирана в съвместната анкета на БЛИЦ и Министерството на младежта и спорта за най-добър спортист на България до 18 години.

През миналата година зае второто място в тройния скок на световното първенство до 18 години в Найроби, а след това завърши четвърта на европейския шампионат в Гросето, където участва срещу по-големи от нея състезателки.

През тази година Начева направо беше неудържима. Започна по-скромно с второ място на европейското първенство до 18 години в Дьор (Унгария), където с резултат 13,88 метра отстъпи на испанката Мария Висенте. В средата на юли дойде триумфа на световното първенство до 20 години в Хелзинки, където пловдивчанката скочи 14,18 метра, което е най-добрият резултат на троен скок за годината при девойките и европейски рекорд до 18 години. Българката остави на 37 см зад себе си сребърната медалистка Мириели Сантос от Бразилия.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Силното представяне в Хелзинки спечели на Начева място в българския отбор за европейското първенство в Берлин през август. В конкуренцията на най-добрите представителки на тройния скок на Стария континент Александра Начева скочи 13,39 метра. Това я остави на 26-о място в крайното класиране.

В началото на октомври дойде и големият успех. Алекс Начева стана олимпийска шампионка за девойки на игрите, които се проведоха в Буенос Айрес. Българката спечели и двете сесии от надпреварата – съответно с 13,76 и 13,86 метра. Общият сбор от 27,62 метра и донесе олимпийското злато, изпреварвайки с 19 сантиметра испанката Мария Висенте.

Любопитното е, че Александра Начева започва като на шега с леката атлетика. Детското приятелство с дъщерята на Ива Пранджева я отвежда на стадиона, където новата ни спортна надежда остава и до днес. Именно Пранджева е първият треньор и идол на Начева. Ежедневието на талантливата ни скачачка се разкъсва между състезания, тренировки и учение в пловдивската езикова гимназия.

Силната 2018 година на Начева не остана невъзнаградена от Българската федерация по лека атлетика. Младата ни надежда зае второ място в класацията за Най-добър атлет на България за 2018 година с 243 точки, изпреварвайки Ивет Лалова (224). Победителка стана европейската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева с 276.