Mариела Костадинова и Панайот Димитров пожънаха страхотен успех преди два месеца. Големите таланти на акробатиката се окичиха със златните медали на младежките олимпийски игри, провели се в Буенос Айрес (Аржентина). По-рано заеха и четвъртото място на световното първенство за юноши и девойки.

След изключително успешната година, която изпращат, логично Костадинова и Димитров се наредиха сред спортните герои на България. Двойката ни акробати са едни от номинираните за приза в анкетата на БЛИЦ "Спортист на България до 18 години за 2018 г.". Тя се провежда с партньорството на Министерството на младежта и спорта и лично министър Красен Кралев. Допитването стартира на 4 декември и ще продължи до 10 януари 2019 г. Първите трима призьори ще бъдат отличени със специални награди. 

От днес официален партньор на "Спортист на България до 18 години за 2018 г." е АSICS в лицето на легендата Любо Ганев - представител на мощната компания за България. 

На младежките олимпийски игри Мариела Костадинова и Панайот Димитров донесоха златни медали за родната акробатика. Двамата получиха ценните си отличия като част от интернационалния отбор, който спечелил първото място в мултинационалното гимнастическо състезание на смесени отбори.

Мариела и Панайот бяха със значителен принос за титлата, тъй като още в първия ден на игрите се наредиха трети в квалификациите при смесените двойки в акробатиката и се класираха безпроблемно за финала. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Дни по-късно смесената ни двойка в акробатиката спечели и второ злато. Българският тандем влезе с трети резултат във финала, но там бе недостижим с общ резултат 27,850 т. Среброто взе Израел с 27,590, а бронзът - Украйна с 27,450 т. 

Сред най-щастливите в залата бяха треньорката на златната ни двойка Гергана Денева и хореографа Диана Колева.

"Това беше мечтата ми - да чуя българския химн в Буенос Айрес. И то взе, че стана", коментира щастливият Панайот Димитров, който е роден на 25 юни 2000 г. в Бургас. 

Талантите изминават доста труден път до златото. Не само с натоварения тренировъчен процес, а и с инцидента, който Панайотов трябва да преодолее. Преди време младият акробaт чупи ръка при падане, а преди да го оперират изразява опасения, че повече може и да не практикува любимия си спорт. С много упоритост и преследване на мечтите обаче Димитров бързо "се връща в играта" и вече пожъна първи успехи. 

"Нашият спорт е много красив. И сме горди, че успяхме в Буенос Айрес", коментира Мариела, която е едва 15-годишна. Костадинова е родена на 5 ноември 2002 година в Айтос. Неин идол е Марина Чернова - руска акробатка, която също е на крехка възраст - 22 г., но вече е притежателка на редица златни медали, включително световни титли. 

Спортният герой на Панайот пък е Конър Макгрегър (ирландски професионален боец в ММА и професионален боксьор). 

"Това са първите златни медали за българската акробатика от олимпийски игри и аз съм изключително горд, че това се случва с нашите деца. Сега с много по-голямо самочувствие и оптимизъм може да гледаме към голямата Oлимпиада в Токио през 2020 година. Убеден съм, че нивото, което защитихме, ще ни даде трамплинът да се изкачим на следващия олимпийски връх. На Мариела и Панайот пожелавам да бъдат здрави и да превърнат този успех в нещо още по-голямо", oбърна се кметът на Бургас Димитър Николов към златните олимпийски медалисти, които награди с почетни плакети олимпийските шампиони по акробатика Мариела Костадинова и Панайот Димитров. Двойката спечели златни отличия на младежката олимпиада в Буенос Айрес (Аржентина) в индивидуалната и отборната надпревара.

Николов изказа благодарност към родителите на младите спортисти за това, че са ги възпитали да носят силен спортен дух. Той отбеляза и важната роля за този успех, която са изиграли треньорите, ръководството на клуба и Българската федерация по акробатика за добрата подготовка и мотивацията на младежите да постигнат големия успех.

Несъмнено Мариела и Панайот имат талант и в бъдеще се очаква да жънат още успехи, прославяйки България. И родните си Бургас и Айтос, където страшно много се гордеят с тях.

!!! Дайте своя глас за Спортист на България до 18 години за 2018 г. !!!