Ултрамаратонецът Краси Георгиев акостира във Варна, където утре стартира нещо невиждано. За опитния атлет, който години наред изумява с тежките изпитания, на които сам решава да се подлага, този път предстои Коридор 8 - първият ултрамаратон с маршрут от Черно до Адриатическо море.

Стартът е на 8 май във Варна - в 9:00 часа пред сградата на общината. От там Краси Георгиев ще започне своето бягане по така наречения Коридор №8, който свързва България, Северна Македония и Албания. Този първи по рода си исторически ултрамаратон, ще обедини хиляди спортуващи и активни хора от трите държави под мотото #Свързаност. 

В рамките на около 15 дни Краси Георгиев ще прекоси над 1200 километра от Черно до Адриатическо море, като успоредно с етапите на ултрамаратона, във всеки един от 20-те града по неговия маршрут, ще се предвиждат много и разнообразни спортни събития и инициативи. Зрителите ще могат да следят в реално време, както бягането на Краси, така и случващото се в отделните градове по маршрута на маратона на www.wnesstv.com и www.corridor8.run.  

Мащабното спортно събитие, под надслов #Свързаност, се организира по идея на българския евродепутат д-р Андрей Ковачев в унисон с политиката на Европейския съюз към Западните Балкани за повече свързаност на инфраструктури, икономики и хора и ще се проведе под егидата на министър-председателите на трите държави – Бойко Борисов, Зоран Заев и Еди Рама. Основната цел на ултрамаратона по Коридор №8 е да обедини активните хора от България, Северна Македония и Албания, като същевременно насърчи общуването между гражданите на трите съседни държави, развитието на инфраструктурните връзки, спорта, туризма и бизнеса. 

Програмата на ултрамаратона Коридор №8: 
8 май - Варна-Несебър
9 май - Бургас-Сливен
10 май - Сливен-Стара Загора  
11 май - Стара Загора-Пловдив  
12 май - Пловдив-Панагюрище  
13 май - Панагюрище-София  
14 май - София-Кюстендил  
15 май - Кюстендил-Крива Паланка
16 май - Крива Паланка - Скопие
17 май - Почивен ден в Скопие
18 май - Скопие-Тетово  
19 май - Тетово-Кичево
20 май - Кичево-Охрид  
21 май - Охрид-Елбасан
22 май - Елбасан-Тирана
23 май - Тирана-Дурес
24 май - Дуръс Финал 
25 май - Церемония по повод завършването на маратона 

Мотиваторът и водещ на предаването „Коридор 8: Ултрамотивация“ по wness tv - Краси Георгиев, призовава всички спортни ентусиасти и професионалисти да се присъединят към инициативата: „Нямам търпение да започна да бягам с новата ми кауза - Коридор №8. Ако аз мога с тялото и мускулите си да изтичам разстоянието от Черно до Адриатическо море, то не виждам оправдание за управниците да не завършат инфраструктурата по трасето, която да направи възможно общуването и да улесни комуникацията между гражданите на трите съседни държави. В нашите три земи вероятно ядем същите неща, смеем се на същите вицове, имаме същите кусури, но не го знаем, защото не можем да надникнем при съседа. Сега искам да го променя - най-малкото за да можем и да ходим на същото море – Адриатическото. За мен това е огромно предизвикателство. Знам, че ще бъде много тежко, но ви уверявам, че си заслужава.“ 

"Подготвих се добре и нямам търпение да стартирам. Всички ентусиасти са добре дошли да бягат с мен в етапите. Очаквам ви!", коментира пред БЛИЦ СПОРТ Краси Георгиев, на когото в подготовката помагаше и Сами Хоссни.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ