Кирил Николов се поздрави с победа и във второто издание на планинския маратон "Хайдушки пътеки", който се проведе при отлична организация в събота в Сливен. След като миналата година Дизела беше първи на 21-километровата дистанция, сега сливналията извоюва успеха и на дългото класическата маратонска дистанция трасе - 42.195 км. Николов беше категоричен по каменистите пътеки из природен парк "Сините камъни", финиширайки на централния площад в Града на стоте войводи за по-малко от 4 часа. 

Времето на Дизела, който завърши пети в генералното класиране за Световната купа по скайрънинг за сезон 2017, беше 3 часа и 57 минути. Той изпревари с 11 минути друг от асовете на планинското бягане - Шабан Мустафа.

Топ 3 допълни Ивайло Атанасов, който по-рано тази години вече постигна победа в сливенския балкан - в Планински маратон Сливен 2017.


* Снимка: Chris Totten


​* Снимка: Chris Totten

"В събота се проведе планинския маратон "Хайдушки пътеки". Чудесна организация, страхотно трасе на любимо място. Градът се променя с всяка изминала година, хората също. Но балканът си е все така един и същ, какъвто го помня още от първия път, когато родителите ми ме заведоха "там горе" преди много години. Първо място и оспорвана битка с Шабан Мустафа", написа Дизела във "Фейсбук" след състезанието, което се проведе в навечерието на Международния ден за борба с наднорменото тегло и затлъстяването 24 октомври и Деня на Сливен - Димитровден (26 октомври). 



В надпреварата успешен дебют записа алпинистът Атанас Скатов. Сливналията, който два пъти покори Еверест и още няколко осемхилядника, за първи път стартира в състезание по планинско бягане. Скатов тича по 21-километровата дистанция, финиширайки за 3 часа и 17 минути. 

"Много хубаво състезание на страхотно трасе. Няма кътче в сливенския балкан, което да не познавам. Признавам обаче, че се подготвях само две седмици за маратона. Догодина ще подходя по-сериозно", каза Скатов пред БЛИЦ СПОРТ.

"Благодаря за поканата да участвам в едно ново предизвикателство за мен. Въпреки, че до преди две седмици никога не бях бягал повече от 10 километра, и то без положителна денивелация, приех поканата от моя голям приятел Георги Балулов, който е организатор на маратона. Организацията бе много добра, с прекрасно маркирано трасе, подкрепителни пунктове и най-вече приятелска атмосфера. Аз ли какво направих? Записах се на полумаратона от 21 км с 1660 метра положителна денивелация и изминах трасето за 3:17 часа. Дадох каквото мога от себе си, забавлявах се максимално по трудното трасе. Много съм доволен и щастлив, защото се видях с много приятели и фенове, а в личен план съм най-щастлив, че на маратона ме подкрепяха синът ми и баща ми. Най-много желая младите хора и особено децата да спортуват сред природата и да водят природосъобразен начин на живот", коментира още Скатов.


* Снимка: Светослав Гавазов

При жените победата на 42-километровото трасе е за лекоатлетката от Пловдив Таня Димитрова. Тя финишира за 5 часа и 42 минути, а в Топ 3 попаднаха още Мая Петрова и Галина Христова. 

Неуморният Любомир Палакарчев, който това лято отново премина Ком - Емине, застана на старт и в Сливен. Легендата финишира успешно на 42-километровата дистанция, заемайки третото място при ветераните. 


* Снимка: Светослав Гавазов

Победител при мъжете на 21 километра стана Мартин Георги Койнов, а при жените - Надежда Соколова Ангелова.

Кметът на Сливен Стефан Радев даде старт на второто издание на планинския маратон "Хайдушки пътеки", а повече от 200 участници побягнаха към балкана след изстрел с пушка на хайдутин. Всички останаха много доволни от организацията и най-вече маркировката по трасето. Успешно финиширалите бяха изненадани от организаторите, които този път не ги закичваха с медал, а им подаряваха бъклица с най-известния сливенски продукт - перлова ракия. За призьорите имаше и вино, като Дизела получи пълен мях с 43 литра - почти толкова бяха километрите, които пробяга по пътя към поредната си победа.  

Организатори на планински маратон "Хайдушки пътеки" са фондация "Стария бряст", Дирекция природен парк "Сините камъни", Държавно горско стопанство и спонсори, с подкрепата на Община Сливен. След първото издание през 2016 година, трасето вече е сертифицирано от ITRA (Международната асоциация на планинските маратони) и дава три квалификационни точки за най-престижния маратон - UTMB (Утра Трейл дю Мон Блан).
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Победителите в планински маратон "Хайдушки пътеки" 2017:

42.195 км

Топ 3 при мъжете: 
1.Кирил Любенов Николов       3:57:15 ч.
2.Шабан Алиосман Мустафа      4:08:22
3.Ивайло Николаев Атанасов    4:37:44

Топ 3 при жените: 
1.Таня Димитрова Димитрова    5:42:25 ч.
2.Мая Цветкова Петрова        6:39:16
3.Галина Красимирова Христова 6:43:56

Ветерани

Топ 3 при мъжете
1.Петко Тодоров Атанасов      6:14:33 ч.
2.Петър Георгиев Димитров     7:00:28
3.Любомир Радойчов Палакарчев 7:51:51

Топ 3 при жените
1.Стефка Желязкова Стоянова   8:12:49 ч.
2.Даниела Димитрова Христова  8:25:29

21.097 км

Топ 3 при мъжете
1.Мартин Георгиев Койнов        2:36 ч.
2.Николай Дончев Николов        2:59 
3.Димитър Александров Димитров  3:04

Топ 3 при жените
1.Надежда Соколова Ангелова      3:14 ч.
2.Йоанна Методиева Маджарова     3:36
3.Валентина Методиева Маджарова  3:59

Ветерани

Топ 3 при мъжете
1.Николай Дженков Дженков    3:08 ч.
2.Христо Стоянов Райнов      3:31
3.Емил Динков Георгиев       3:50    

Топ 3 при жените 
1.Марияна Лукова Иванова     4:49 ч. 
2.Ася Станкова Бончева       5:55