След повече от 9 месеца – на 19 май 2019 г., ще се проведе едно от най-атрактивните състезания по бягане в страната – Маратон на приятелството "Плевен". Събитието се организира за шеста поредна година и обявява ранна регистрация броени седмици след последното си издание. Сред причините организаторите на събитието – "Eyes-Open", Спортен клуб „Бегач“ и Община „Плевен“, да започнат набирането на участници толкова рано са нарастващият интерес и възможността повече хора, включително начинаещи бегачи, да започнат подготовката си. Според организаторите, оставащите повече от 9 месеца до състезанието са напълно достатъчни дори хора без опит в бягането да успеят да се подготвят за своя първи маратон. За да стимулира допълнително начинаещите бегачи, Маратон "Плевен" обявява предизвикателство – "Моят първи маратон". Всеки, който се регистрира за участие и успее да завърши своя пръв маратон именно в Плевен на 19 май догодина, ще участва в томбола за спечелване на специални награди, сред които марков велосипед.

"Бягането става все по-популярен спорт в България. Все повече хора участват в аматьорски състезания. Броят на участниците в дългите дистанции на организираните от клуб "Бегач" състезания нараства всяка година. Виждаме много хора, които бързо се влюбват в бягането, а скоро започват да участват и в маратони, планински състезания и ултрамаратони. Затова решихме да отправим предизвикателство към всички, които още не са започнали да бягат редовно или не са завършвали маратон. Надяваме се по този начин Маратон "Плевен" да се превърне в стимул за подобряване на формата и за изпитване на невероятната емоция от подобно постижение." – споделя Еленко Еленков, председател на клуб „Бегач“.

Според Станислав Георгиев – основен организатор на Маратон "Плевен", подготовката за участие в маратон не само е възможна за хора без опит, но може да ни помогне и да се чувстваме и изглеждаме много по-добре: „По мнение на треньори и от наш личен опит, 9 месеца са достатъчни за човек без опит в бягането да се подготви за първия си маратон (42 км и 195 м). Необходима е дисциплина и системна подготовка по определен график. В интернет има много информация и програми за подготовка. Ние също ще даваме идеи и съвети на фейсбук страницата на събитието и с медийни публикации. Подготовката за подобно състезание е добър повод да се запознаете с running обществото във вашия град и да бягате с тях. Ако сте упорити и постоянни, съвсем скоро ще видите голям напредък в лекотата, с която бягате и начина, по който изглеждате. Бягането е изключително ефективен начин за преодоляване на стреса и връщане на чувството на свобода. Участието в първия маратон е страхотна цел в този сложен и объркан свят, а чувството за постижение и самочувствие след това е голяма награда. Все пак, ако успеете да избягате маратон, какво друго може да се изпречи на пътя ви?“ 

Освен заради стимулиращото предизвикателство, Маратонът на приятелството "Плевен" е изключително атрактивно събитие, включително за начинаещи бегачи, и заради своето трасе. Маршрутът е сравнително равен, без сериозни изкачвания и спускания, с малко завои. Той преминава през центъра на града и основните забележителности във и около Плевен, сред които парк Кайлъка и историческия мост до село Ясен. Освен с трасето и добрата си организация, маратонът привлича и с многообразието на своите участници. Само в миналото издание на събитието участие вземат над 500 души от 14 държави на 4 континента, като най-младият е на 4, а най-възрастният на 82 години.

Освен бягане на класическата маратонска дистанция от 42,2 км, Маратон "Плевен" включва и други дисциплини: полумаратон (21,1 км), щафета (2х10 км), безплатен 3 км градски крос "Аз мога" и детски маратон, организиран по възрастови групи. Разнообразието от дисциплини и дистанции дава възможност за всеки човек и семейство със спортен дух да открие своето предизвикателство в Плевен.

Записването за състезанието на уебсайта http://plevenmarathon.com/ вече започна. За начинаещите бегачи, които искат да приемат предизвикателството "Моят първи маратон", има възможност за отбелязване във формата за регистрация. Всички, които участват на дългите дистанции (маратон, полумаратон и щафета), ще получат уникален подарък от организаторите – раница за бягане с логото на Маратон "Плевен" 2019.