Световната антидопингова агенция (WADA) посече сериозно руския спорт. С единодушно решение на Изпълкома на организацията е наложено четиригодишна забрана за участие на международни състезания на руски спортисти. Това е едно от най-тежките наказания в историята на спорта. Решението обаче тепърва предстои да бъде ратифицирано от Международния олимпийски комитет.

Санкцията предвижда недопускането на състезатели от Русия до участие под националния флаг на олимпийски игри и световни първенства, включително олимпийските игри в Токио през 2020 г. и тези в Пекин през 2022 г.. До подобни шампионати ще бъдат допуснати само определени спортисти, които докажат, че не са били част от спонсорираната от държавата допингова програма. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Руската национална антидопингова агенция (РУСАДА) беше лишена от лиценза си за съответствие към WADA. Русия няма право да приема световни първенства и международни състезания на своята територия. Освен това руснаци няма да имат право да бъдат членове на управата на различни международни спортни организации.

„Има изключения от наказанията. Русия ще може да приема мачове от Евро 2020 по футбол и да участва на турнира. Причината за това е, че УЕФА като организатор на шампионата не е част от понятието Major Event Organizers, каквото е залегнало в Международния кодекс за съответствие“, обяви президентът на WADA Крейг Рийди пред британското издание „Индипендънт“.

Очакванията са Русия да обжалва наказанието пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Срокът за това е 21 дни. Ако жалбата се окаже неуспешна, санкцията може да придобие по-голям обхват и да засегне участието на "сборная" на световното първенство по футбол през 2022 година в Катар.

Общо 168 руски спортисти участваха на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 година, но под неутрален флаг, след като страната беше наказана заради допинг скандалите, свързани с провеждането на Сочи 2014. Руските лекоатлети имат забрана да участват на международни състезания под националния си флаг от 2015 г.