Спечелилата спортния „Оскар” или още наградата „Лауреус” за най-добра спортистка в света за 2016 година Симон Байлс призна за сексуален тормоз от лекаря на американския тим по спортна гимнастика.

„Аз съм една от преживелите, които са претърпели сексуално насилия от Лари Насар”, сподели четирикратната олимпийска шампиона в спортната гимнастика от Рио 2016 на профила си в „Инстаграм”, присъединявайки се към съотборничките си Габи Дъглас, Макайла Марони и Али Райсман, също оплакали се от сексуално насилие.

"Повечето от вас ме познават като щастливо и енергично момиче. Но напоследък се чувствах съкрушена и колкото повече опитвах да заглуша гласа в главата си, толкова по-силно крещеше той. Вече не се страхувам да разкажа историята си", казва още Симон Байлс в обръщението си.

Лекарят Лари Насар, който почти три десетилетия и четири олимпийски игри работи за американската федерация по спортна гимнастика, е обвинен, че е навредили или злоупотребил с повече от 100 спортистки. Част от жертвите били по-млади от 13 години. През декември самият Насар се призна за виновен в притежание на хиляди снимки и видеоклипове, показващи сексуално насилие над деца между 2003 и 2016 година. Той бе осъден на 60 години затвор.