Дунав (Русе) гостува на Иртиш (Павлодар) днес от 17:00 часа в първи мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят ще бъде предаван от телевизия Евроком.

42 години по-късно Дунав се завръща в Европа. Отборът от Русе има едно единствено участие в турнирите – през сезон 1975/76. В предходния сезон 1974/75 тимът завършва на четвърто място, което му дава право да играе в турнира за Купата на УЕФА. Жребият изправя русенци още в първия кръг срещу Рома. В първия мач италианците побеждават с 2:0, а на реванша Дунав постига престижен успех с 1:0.

Днес, 42 години по-късно, треньорът Веселин Великов ще се изправи срещу доста по-опитния си сънародник Димитър Димитров. Херо е начело на казахстанския Иртиш (Павлодар). Именно тимът на Димитров е считан за фаворит в сблъсъка, а и Иртиш е в добра форма, тъй като първенството на Казахстан е в разгара си.

Веселин Великов има някои проблеми около комплектоването на състава. Наставникът ще трябва да сглобява титулярния си състав без централния защитник Олексей Ларин, който е контузен. Неговото място ще заме Петър Патев. Нарушената подготовка заради ангажиментите му с националния отбор на Ливан може да остави на пейката Самир Аясс. Ако това стане, в средата на терена ще започне новото попълнение Красимир Станоев. В предни позиции ще действа Мирослав Будинов, подпомаган от Васил Шопов, Бирсент Карагерен и Бранимир Костадинов.

Иртиш разполага с няколко интересни футболисти, а един от тях - Карлос Фонсека, е познат у нас с изявите си с екипа на Славия. Голямата звезда на казахстанците е крилото Франк Джа Джедже, който е юноша на Пари Сен Жермен и има опит в Лига 1.

Днес от 17:00 часа
Пряко по: Евроком
Съдия: Арнолд Хънтър (Северна Ирландия)
Стадион: "Централний", Павлодар

Вероятни състави:
ИРТИШ: Лория; Кислицин, Маслач, Саутов, Живкович; Гетериев, Р. Антонио; Дарабаев, Джа Джедже, Бугайов; Фонсека
Старши треньор: Димитър Димитров

ДУНАВ: Антонов; Попадийн, Патев, Милчев, Хубчев; Димов, Станоев; Карагерен, Шопов, Б. Костадинов; Будинов
Старши треньор: Веселин Великов