Крилото на Дунав Бирсент Карагерен даде интервю за БЛИЦ СПОРТ преди гостуването на Иртиш в Казахстан от първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Треньорът Веселин Великов и футболистите му имаха дълъг път до Павлодар, където в четвъртък от 17:00 часа наше време се изправят срещу състава, воден от Димитър Димитров - Херо. Реваншът в Русе е на 6 юли от 20:00 часа.

- Готови ли сте за първия мач с Иртиш и разузнахте ли добре съперника?
- Да. Подготвихме се добре в малкото време, което имахме. Треньорът ни показа нужните неща за Иртиш. Смятам, че ги разучихме добре.

- Какво разбрахте за Иртиш, който е воден от Димитър Димитров - Херо? Класен противник ли е?
- Силен отбор са. Със сигурност са фаворит, но ние ще излезем и ще направим всичко възможно да им се противопоставим максимално добре. Имаме своите шансове.

- Презаредихте ли батериите след натоварения сезон?
- Не мисля, но нямаме избор. Трябваше да се готвим за важния мач в Казахстан. Почивката беше кратка.

- Направихте 2:2 с Берое и паднахте с 0:2 от Етър в единствените две контролни срещи, които изиграхте. Май не сте във върхова форма?
- Контролите не бяха толкова важни за нас. Трябваше да се натоварим просто в подготовката, това се искаше от нас.

- Как приехте шестте нови попълнения и сработват ли се бързо с отбора?
- Добри футболисти са, сработихме се бързо. Всеки слуша и изпълнява.

- Бъдещето ти свързано ли е с Дунав, след като се знае, че има интерес към теб от чуждестранни клубове?
- Засега да. Имам договор с клуба и ръководството решава дали да ме продаде или да ме задържи. Футболист съм на Дунав и се старая да си върша работата.

- За историческото класиране в Лига Европа получихте 200 000 лева бонус. Oбявиха ли ви специална премия и за елиминиране на Иртиш?
- Със сигурност ще има бонус, ако ги елеминираме. Но това не е толкова важно колкото да зарадваме хората, които са ни вярвали и вярват, че ще успеем да продължим. Няма да е лесно, но ще се борим до последно. Горим от желание да зарадваме вярната ни публика в Русе.

- Далечната 1975 година Дунав постига историческа победа с 1:0 над Рома при единственото си участие до този момент в евротурнирите, но заради загубата с 0:2 в Рим отпада от 1/32-финалите за Купата на УЕФА. Футболистите на настоящия отбор знаете ли това?
- Да, разбира се. Говори се много за победата с 1:0 срещу Рома. В Русе ни разказват как стадионът е бил пълен тогава за мача с римляните. Аз и съотборниците ми ще бъдем много щастливи, ако на реванша с Иртиш имаме подкрепата на препълнените трибуни. Целият град ще бъде много щаслив, след толкова много години в Русе отново ще има европейска битка. Убедени сме, че феновете ни ще ни подкрепят мощно срещу Иртиш. Ще се постараем да им се отблагодарим.

- Мачът в Павлодар по-специален ли е за теб, предвид това, че ти е дебют в евротурнирите?
- Специален е наистина. Не съм очаквал, че някой ден ще играя квалификации за групите на Лига Европа.

- Плаши ли ви дългото пътуване до Казахстан, което се очертава да бъде повече от денонощие - до Истанбул, след това през Астана, за да стигнете до Павлодар - близо 4400 километра?
- Мен ме плаши. Наистина пътят е доста много, но нямаме избор. Важното е, че играем в Лига Европа.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа