Дунав записа едно от най-добрите си класирания след първото изиграване на мачовете срещу всички свои съперници в елита. Това излезе като равносметка от Управителния съвет на клуба.

25 са сезоните, в които русенският отбор, носещ името на голямата европейска река, е играл сред най-дорите у нас. 25 години след последния, той се завърна там и показва, че именно това е неговото място.

Към момента "драконите" заемат четвъртото място в класирането на Първа лига с актив от 22 точки. Въпреки че получиха 5 гола срещу 5-кратния шампион Лудогорец, те са трети по показател "Най-малко допуснати попадения". Причината е в отборната игра, благодарение на която всички си помагат в отбрана и нападение в дадени моменти. Тактиката, схемата и самият отбор са изградени през последните 2 години от треньорския щаб на Веселин Великов и действа като добре смазана машина и в елита с минимални промени и привличането и на опитните треньори Игнат Младенов и Пламен Донев.

Справка в статистическия справочник "ФК Дунав в елита" на Наньо Нанев сочи, че единственото по-добро постижение в дунавската история на този етап, след преполовяването на редовния сезон, датира от 1963 г. Тогава в последния есенен кръг Дунав завършва 0:0 срещу "Левски" в Русе. Двата тима зимуват съответно втори и първи с равни точки - по 20, с по 8 победи, 4 равенства и 3 загуби.

25 000 са зрителите по трибуните на Градския стадион в Русе на срещата на 18 декември 1963 г.

Съоръжението в момента обаче търпи ремонт, първият толкова сериозен от тези славни времена насам, включващ нова дренажна система и тревна настилка с изграждането на автоматична поливна система под нея, както и на осветление. Поради това Дунав на практика няма истинско домакинство в изиграните до момента 13 срещи в Първа лига и посреща своите гости на "Лудогорец Арена". Въпреки това в част от двубоите си "драконите" бяха подкрепени от солиден брой свои фенове.

До края на календарната година на тях им предстоят още две домакинства в Разград. И двете са срещу добре познати съперници от последната година във втория ешелон - Нефтохимик и Локомотив (Горна Оряховица).

"Справка към момента сочи, че около 6-7 процента от разходите на клуба са покрити с приходите от билетите и сезонните карти. Това е важна част от бюджета, особено за клуб като нашия, който тепърва се утвърждава отново сред най-добрите у нас", споделят от управата на Дунав.

Те отбелязват, че русенските любители на футбола са доказвали, че могат да се мобилизират и знаят кога и как да подкрепят своя Дунав. Поради това и клубното ръководство изразява надежда, че те отново ще са с любимия отбор и в тези последни за 2016 г. важни битки, които могат да укрепят позициите на "драконите" сред най-добрите.

"Футболистите показаха, че заслужават подкрепа. Убедени сме, че през пролетта ще можем да сме още повече и да се радваме заедно на още повече престижни успехи и на Градския стадион в Русе. За целта обаче трябва да подкрепим "драконите" и в оставащите мачове до Нова година. Защото успехите се постигат, върховете се изкачват, но само с общи усилия и стъпка по стъпка в правилната посока", заявяват от УС на Дунав.

Всичко за Първа лига - ТУК

Програмата на Първа професионална лига