Италия се измъкна с дузпа и направи 1:1 при домакинството си на Испания в квалификационна Група "G" за Мондиал 2018. По този начин "скуадра адзура" попречи на противниците си да си отмъстят за загубата с 0:2 на осминафиналите на Евро 2016 и продължи историческото си постижение да не допусне поражение на своя земя в среща за световни квалификации. Останалите непобедени тимове остават испанците, Бразилия и Южен Судан, който от скоро е на футболната карта.

Италианците приеха изцяло играта в своята половина и разчитаха на редки контраатаки, които обаче бяха умело спирани от противниковата защита.Те се разиграха чак след като Витоло изведе гостите напред в 55-ата минута. Устремът им даде резултат в 82-ата минута, когато Даниеле Де Роси изравни от дузпа.

Диего Коста пък принуди селекционера Хуан Лопатеги да го смени още в 60-ата минута, за да го спаси от червен картон. До това се стигна след като бе изкарал жълт картон през първата част, а в последствие показно изрита извън терена топка и само милостта на главния съдия го спаси от изгонване.

„Ла Фурия“ започна с преса като в 10-ата минута Иниеста отправи първи изстрел към вратата на домакините, но Буфон овладя сигурно.

Натискът на Испания продължи, а Буфон отново спаси решително изстрел с глава на Пике в 25-ата минута.

Едва след 40-ата минута домакините успяха да се задържат повече време в половината на съперника, а в самия край на полувремето прехвърчала искри между двата тима, след като Бонучи на два пъти бе фаулиран в средата на терена.

В 55-ата минута след бърза контраатака Бускетс изведе Витоло между трима противникови бранители , той се възползва от грешка на Буфон, който се размина с топката и откри резултата за Испания – 1:0.

След попадението италианците се оживиха, а в ответната атака Грациано Пеле можеше да изравни, но се размина с топката в непосредствена близост пред вратата.

Испания извади късмет в 64-ата минута, когато след центриране отляво първо Едер не намери добре кълбото от границите на малкото наказателно поле, а в последствие сантиметри не достигнаха на Чиро Имобиле да я засече на далечната греда.

В 69-ата минута, при нова контраатака, Витоло пропусна да реши всичко, след като стигна до точката за дузпа, но ударът му профуча на сантиметри от лявата греда на Буфон.

В 81-ата минута германският главен съдия Феликс Брих отсъди дузпа за нарушение в наказателното поле на Серхио Рамос срещу Едер, но за решението му трябваше консултация с асистент-рефера.

Даниеле Де Роси бе безкомпромисен в своя мач №100 за националния отбор и изравни резултата – 1:1.

В 86-ата минута Италия можеше да постигне пълен обрат, след като Чиро Имобиле пусна силен пас към далечния ъгъл, но никой от съотборниците му не успя да засече. Минута по-късно Белоти вкара втори гол за домакините, но той бе отменен заради засада на Имобиле.

От равенството на двата европейски гранда се възползва Албания, която оглави групата с 6 точки, след като победи като гост Лихтенщайн с 2:0. Головете отбелязаха Яхмир Хайка (12) и Беким Балаж (71).

Испания и Италия са втори и трети с по 4 точки, а четвърти е Израел, който с човек по-малко надделя в гостуването си на Македония с 2:1. Томер Хемед (25) и Тал Бен Хаим ІІ (43) дадоха аванса на Израел още през първата част. В 63-ата минута Илия Несторовски вкара почетния гол за домакините.