Световното клубно първенство ще се проведе в Мароко. Това реши категорично Световната футбола централа (ФИФА), независимо от върлуващия вирус Ебола.

Турнирът ще се проведе между 10 и 20 декември в северноафриканската държава.

До този момент от смъртоносния вирус изход не успя да намерят над 1200 души. Мнозинството от засегнатите са в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Наскоро обаче бяха регистрирани случаи и в Нигерия. Затова имаше опасения, че от ФИФА могат да преместят домакинството на турнира. За евентуален нов домакин бе сочен САЩ. Промяна обаче няма да има.

"Здравето на играчите, официалните лица и феновете е от абсолютен приоритет на всеки турнир на ФИФА, се казва в изявление на централата. - Според световната здравна организация досега няма регистриран случай на Ебола в Мароко. Ето защо няма причина да дискутираме евентуална смяна на домакина. Ако ситуацията се промени, ще се свържем с участващите клубове."

Досега 5 отбора си гарантираха участие на турнира - Реал Мадрид (УЕФА), домакинът Мохреб Тетуан, Оукланд Сити (Океания), Сан Лоренсо (Конмебол), Крус Азул (Конкакаф). Остават единствено имената на шампионите на Африка и Азия.