На специална пресконференция беше представена новата Фондация "100 години Локомотив Пловдив". Тя ще отговаря за организацията на честванията във връзка със 100-годишния юбилей на футболния клуб през 2026 година. 

На пресконференцията присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, заместник-кметът Николай Бухалов, председателят на общинския съвет Атанас Узунов, легендите на "Локомотив" Христо Бонев, Георги Василев, Мартин Камбуров, капитанът на представителния футболен отбор на "железничарите“ Димитър Илиев, лекоатлетката Габриела Петрова и нейният треньор Атанас Атанасов, треньорът на Пламена Миткова - Ивайло Русенов, тенисистът Димитър Кузманов, бивши футболисти на "черно-белите“ и обществени личности, свързани с клуба.

Кметът Костадин Димитров съобщи, че до 10 ноември ще бъде обявен победителят от обществената поръчка за строежа на Централната трибуна на стадион "Локомотив", за да може съоръжението да е изцяло завършено до 2026 година, когато отборът ще чества своя вековен юбилей. 

Председател на фондацията е Петър Георгиев, по чиито думи Локомотив е "институция в българския спорт и юбилеят заслужава да бъде честван по подобаващ начин". 

"През годините "Локомотив" е успял да устои на всякакви повратности и радва своите почитатели и до днес. Това е жива институция в българския спорт. Марката "Локомотив" се радва на любовта на половин Пловдив и затова смятаме, че нейната значимост на обществен феномен заслужава юбилеят да бъде честван по един подобаващ начин. Фондацията подема инициативата за организацията на всички събития, които ще съпровождат този празник. Всички ние вярваме и се надяваме в самия клуб да има стабилност и сигурност и с бъдещия евентуален нов собственик да си подадем ръка и да вървим напред“, заяви Георгиев. 

"Стартираме тази фондация повече от година преди нашия юбилей. Кампанията има за цел да покаже, че "Локомотив" е един от най-обичаните отбори в България. Фондация "100 години Локомотив Пловдив" гарантира, че всички събрани средства ще бъдат използвани целево само за честване на юбилея“, каза още той и допълни, че вече е внесъл началния капитал на фондацията в символичен размер от 1926 лева. 

Почетен председател на фондацията е легендата на "черно-белите“ - Христо Бонев, който призова за единност в трудния за клуба момент. 

"Намираме се в една много трудна ситуация за "Локомотив" и се радвам, че виждам много хора, които в по-голяма част от живота си са милеели и страдали, когато сме имали тежки проблеми и след това са се радвали, когато имаме успехи. Знам, че ние можем да вървим напред само когато представляваме едно цяло. Когато започнем да се делим, идват проблемите на "Локомотив". Мисля, че винаги след трудностите ние успяваме да се преборим“, каза Бонев и допълни, че ще внесе 4999 лева за целите на фондацията. 

Председателят на фенклуба на "Локомотив" Атанас Нейков обяви, че през 2026 година във връзка с вековния юбилей на отбора на "Лаута“ ще отвори врати и музей на "черно-белите". 

"Завършването на стадион "Локомотив" през 2026 ще е една своеобразна кулминация на честванията. Привържениците участвахме и спечелихме помещението под трибуна "Бесика" и след подписване на договор с Община Пловдив ще започнем изграждането на клубен музей, който да отвори през 2026 година“, обясни той. 

От фондацията представиха и част от инициативите, които ще бъдат реализирани във връзка с честванията. Сред тях са създаване на филм с работно заглавие "Пловдивският любимец на 100“, режисиран от Илиян Джевелеков, изложба в галерия "2019“ с музейната експозиция на "Локомотив", фотоалбум "100 години Локомотив Пловдив“, включващ 150 снимки, както и концерт на Античния театър в Пловдив, предвиден да се проведе на 29 юни 2026 година. 

По време на цялата година ще има спортни мероприятия, в които ще бъдат включени всички спортове от семейството на "Локомотив".