Бърни Екълстоун направи поредното си скандално изказване и определи като “добра за Формула 1” смъртта на Аертон Сена преди 15 години.

“Нещастие бе, че загубихме Сена, но от друга гледна точка неговата смърт бе добре дошла за Формула 1. Повиши се популярността на състезанията и влязоха нови спонсори”, заяви Екълстоун пред в. “Фоля де Сао Пауло”.

Изказването на боса на Формула 1 предизвика огромен скандал и по-късно той отрече да е правил подобно изявление. Журналистът направил интервюто контрира, че има запис, който бе пуснат в ефир по радиото.

Това не е първото скандално изказване на Екълстоун. Наскоро пред в. “Таймс” той похвали Адолф Хитлер и изказа позитивно мнение за Садам Хюсеин. По-късно той поднесе своите извинения и обяви, че не е бил разбран правилно.

Изявлението му пред “Фоля де Сао Пауло” разгневи много бразилци, за които Сена е национален герой. Той бе трикратен световен шампион (1989, 1990 и 1991 г.) и продължава да бъде считан за един от най-бързите пилоти състезавали се във Формула 1.

На 1 май 1994 г. Сена загина на пистата “Имола”. Като състезател на Уилямс той излетя на завоя “Тамбурело” и се разби в предпазната бетонна стена. Той почина заради тежките контузии получени следствие на катастрофата. Неговата смърт помогна за повишаване на сигурността на пилотите. След това няма смъртен случай във Формула 1./БЛИЦ