Бившият бразилски футболен национал Робиньо от няколко месеца излежава 9-годишната си присъда. Звездата се озова зад решетките в Сао Пауло, след като беше осъден за групово изнасилване, извършено в Милано през 2013 г., докато бе играч на Милан.

Мнозина говорят за бразилската затворническа система като за aда на земята. 

40-годишният Робиньо, който е носил екипите на Сантос, Реал (Мадрид), Манчестър Сити, Милан, Гуанджоу, Атлетико Минейро, Сиваспор и Истанбул ББ, се адаптира към новия си живот зад решетките.

Бившият национал на Бразилия засега се справя някак си, като дори е започнал да посещава часове по електротехника зад решетките, съобщи "Сън". 

"Трудно е да се каже дали му харесва или не, но такa времето минава по-бързо", обясни адвокатът му.

След този 600-часов курс Робиньо, който има 100 мача за Бразилия и спечели повече от 70 милиона евро през цялата си кариера, ще може да ремонтира телевизори, радиоапарати и други уреди в затвора, а и след това...
 
"Държи главата си наведена и върви напред спокойно. Той е примерен затворник и не е имал никакви проблеми с други затворници", разказа aдвокатът на звездата Марио Росо Вале. 

Робиньо също така е поискал и е получил бутонки, за да може да участва в мачовете, които се организират сред затворниците.

Условията и средата, в които живее бившата футболна звезда, са далеч от нормалните - често има самоубийства, недобронамерени наркобарони, тоалетни с дупки в пода, лоши санитарни условия, сексуално насилие.

Пренаселеността е основен проблем в затворите в Бразилия. Държавата е затворила десетки хиляди хора в килии, предназначени за 1/3 от този брой. Има затворници с ключове, които насилват и сплашват, за да управляват територията на затвора като лично владение. 


* Снимка: Getty Images/Guliver