Олимпийският шампион по борба Рулон Гарднър разкри премеждията, през които е преминал през последните 20 години. 48-годишният американец се превръща в световна знаменитост през 2000 г., когато на финала на олимпийските игри в Сидни в категория до 130 кг сензационно победи руската машина Александър Карелин. Успехът на бореца от Уайоминг е наречен „Чудото на тепиха“. Четири години по-късно той печели и бронзов олимпийски медал от Атина 2004 и прекратява кариерата си.

Победата в Сидни прави от Гарднър в знаменитост само за една нощ. Започват да го канят в различни телевизионните шоута на Опра Уинфри, Джей Лено и Дейвид Летърман. Вместо обичайните 9000 долара годишно, в банковата му сметка вече започват да постъпват по 250 000. Тогава идва и доходоносна оферта от Световната кеч федерация, но той е отхвърля по съвет на майка си. Бившият спортист губи своята форма и надебелява до 210 кг, което е с 95 кг повече теглото от дните му на успешен борец.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

„Предложиха ми милиони от Световната кеч федерация, но я отхвърлих. Майка ми не искаше да ме гледа в подобно зрелище“, признава Рулон Гарднър пред News.com.

В новогодишната нощ на 2004 г. бившият борец получава 200 000 долара за дебюта си в ММА. След победата получава предложение да подпише договор за 1 милион долара, за да участва в още един мач. Той обаче не приема.

„Майка ми каза: Рулон, да не съм отгледала убиец? Това ли е целта ти в живота? Да нараняваш хора? Борбата е друг спорт. В него не нараняваш други хора умишлено“, признава Гарднър.

След това животът му се преобръща. Вече е инвесирал 1 милион долара в губещ фитнес център, когато получава предложение да се включи в проект за СПА курорт.

Оказва се, че се замесва във финансова измама. От нея излиза с дългове в размер на 3,9 милиона долара. Принуден е да продаде всичките си ценности, автомобили, спортни отличия, включително олимпийските медали, за да плати задълженията. През 2012 г. обявява фалит.

Това го хвърля в психологическа дупка, която бори с храна. Започва да приема по 14 000 калории на ден. Това покачва теглото му до 210 кг. Постепенно обаче започва да изплува от дъното. Включва се в риалити формата „Най-големият губещ“, където успява да отслабне със 78 кг. След това започва да работи в застрахователния бизнес, а в момента е треньор по борба в училище в Солт Лейк Сити.