Коронавирусът, който зарази цял свят, е тръгнал още през октомври 2019 година в китайския град Ухан. За това разказа волейболистка от Германия, която също е изкарала болестта.

През октомври в Ухан се проведоха Световните военни игри, на които участваха почти 10 000 състезатели от над 100 държави. Два месеца по-късно бе обявен официално първият случай на COVID-19.

"След няколко дни в Ухан волейболистки от отбора се разболяха, същото сполетя и мен в последните два дни от престоя ни", разказва германската волейболистка Жаклин Бок. 

Тя се прибира в Германия след края на турнира, а малко по-късно се разболява и нейния баща.

"Никога не съм се чувствала толкова зле. Беше или някаква ужасна настинка, или COVID-19. По-скоро беше второто", казва Бок.

Италианският фехтовач Матео Таляро също участва на Игрите. Той споделя, че е боледувал още в Китай, а след това е предал заразата на сина си и приятелката си. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Състезателят по триатлон от Люксембург Оливер Горгес също твърди, че е прекарал заболяване, подобно на грип по време на Игрите и сега ще се подложи на тест за антитела, за да види дали е минал през заразата с коронавирус. Той допълва, че улиците на града са били почти празни, а според слуховете, които той е чул, правителството е наредило на жителите да не излизат от домовете си.

Има и спортисти, които разказват, че им е забранено да коментират случилото се в Ухан. Други състезатели, участвали на Игрите, разказват за невиждани хигиенни мерки след пристигането им в Ухан. 

На събитието имало почти 250 000 доброволци, на летището е била измервана температурата на пристигащите състезатели, било им е наредено често да си мият ръцете и да не приемат храна, различна от осигурената от домакините. 

Китай призна за това, че вирусът се прехвърля от човек на човек едва януари.