ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Футболният ни национал Йоан Стоянов все още не може да се прибере от Израел в София за стартиращия тази вечер лагер преди евроквалификацията с Литва. 22-годишният играч на Апоел (Беер Шева) е сред повиканите от селекционера Младен Кръстаич за евроквалификацията с Литва на 14 октомври и контролата с Албания три дни по-късно. 

Йони даде ексклузивно интервю за БЛИЦ, разказвайки за кошмара в Израел, където в ранните съботни часове палестинската военна организация „Хамас“ организира атака, след като първоначално изстреля повече от 5000 ракети. Арабските терористи почти стигнаха до град Беер Шева, който е разположен в пустинята Негев в южната част на Израел. За щастие Стоянов успява да се придвижи до Тел Авив, където е в момента и очаква да отлети към България. 

Не успява обаче да се уреди с място в двата полета на правителствения самолет, които прибраха наши сънародници от Израел.

Българският футболен съюз прави всичко възможно да уреди завръщането на Стоянов в София. От централата съобщиха за БЛИЦ, че са изпратили официално писмо до нашите посолство и консулство в Израел, с което молят за съдействие за транспортирането на футболиста. 

 WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

"Здравейте, благодаря, че се свързахте с мен. Към момента ситуацията тук е спокойна, очаквам да намеря начин да се прибера в България", каза Йоан Стоянов пред БЛИЦ. 

"Все още не мога да излетя от Тел Авив. Тук съм при майка ми. Баба и дядо също са при нас. Българският футболен съюз ми закупи два билета, но полетите бяха отменени", добави 22-годишният футболист на Апоел (Беер Шева).

След като Йоан не успява да се качи в правителствения самолет, майка му Юлия е задействала личните си връзки, опитвайки да уреди сина си да отпътува към София и да се присъедини към лагера на националния отбор. Тя обаче е разочарована от българкото посолство в Израел.

"Говорих и с "България Еър", опитвайки се да уредя да го качат в самолета. За правителствения самолет не успяхме да се доредим, той отлетя снощи. Когато разбрах, че е имало място в него, се свързах с посланичката ни в Тел Авив. Обясних й, че синът ми е национален състезател и играе за България, но тя каза сами да си търсим начини как да се прибере в София. За посланичката нямаше никакво значение, че Йони е национал. Казаха ни, че в момента помагат само на бедстващите туристи. Разбирам ги, но ме боли от факта, че не ни оказват съдействие. Отношението им към нас не ни харесва. Отношението към българите, които работим от години в Израел. Да, нормално е първо да се помогне на туристите, които нямат покрив над главите си, както и на българите, които са дошли да се лекуват в Израел, но трябва на всички да се окаже съдействие. Това е най-нормалното нещо", коментира пред БЛИЦ майката на Йоан Стоянов - Юлия. 

"Не е нормално обаче посланичката ни да не се трогва от това, че той е национал на България и трябва да се прибере в София за предстоящите мачове. Много съм обидена от това отношение. Няма да оставя нещата така", добави Юлия.


  
"Задействах лични връзки - чрез приятели тук в Израел и в България. Благодарни сме на БФС, с които сме в постоянен контакт. Правят всичко възможно Йони да пътува за София, но няма полети. Вариантът е само правителствения самолет", каза още майката на Стоянов.

Футболистът е имал големи премеждия с придвижването от Беер Шева, където играе, до столицата Тел Авив. "Шофирах сам oколо 100 километра. Чаках няколко часа, докато отворят пътищата. Тръгнах в събота вечер, а по пътя, когато чувах сирените, спирах колата, слизах от нея и лягах на земята. Беше страшно, дано този ужас не продължи", разказа Йоан пред БЛИЦ.  

"Рано сутринта в събота палестинците започнаха да изстрелват ракетите. Сирените за тревога постоянно бяха включени и настана паника. Много страшно беше. Беше почивен ден и празник. Имаше организирано голямо парти на открито място в пустинята. Присъстваха хиляди празнуващи, предимно младежи. Партито беше на около 400 метра от оградата на Ивицата Газа. Палестинците я пробиват, влизат в израелска територия и започват да стрелят и избиват хората на партито, включително деца. Вземат и много заложници - над 130 човека. Гледахме по телевизията случващото се. Страшно - хората плачат и търсят децата си. Имаше много избити, голяма трагедия!", добави майката на футболния ни национал.

"Непрекъснато има ракети. За щастие сме с "Железен купол", който ни предпазва. Когато изстрелват ракети от Газа, ракетният щит ги спира", разказа още българката, която от 20 години работи в Тел Авив.

"Днес обстановката е по-спокойна. За момента само веднъж имаше сирена - на обяд. В събота беше най-страшно. Докато бях в Беер Шева, майка ми се обади по телефона, постоянно ме успокояваше. Докато пътувах след това към Тел Авив, пак през цялото време бяхме на телефона", добави Стоянов.  

"Първият ни разговор в събота сутрин беше около 45 минути, при мен в Тел Авив имаше само две сирени, а при него в Беер Шева виеха постоянно", разказа още Юлия.

"В апартамента в Беер Шева, където живея, има специална стая, която е като бомбоубежище, не е под земята. Бях сам и уплашен. Положението беше страшно, надявам се по-скоро да успея да отлетя за България и да играя отново за националния отбор", добави Йоан Стоянов.

Той е роден в Пловдив, от двегодишен живее в Израел със семейството си. Йони има и израелско гражданство. Стоянов нашумя доста през август покрай мачовете на Апоел (Беер Шева) с Левски. Той се превърна в първият българин, вкарал гол на "сините" в евротурнирите. Националът ни изравни резултата за 1:1 на "Герена" в реванша от третия квалификационен кръг за влизане в групите на Лига Европа. Левски спечели с 2:1 с гол на Роналдо в 96-ата минута, след което обаче беше елиминиран от Айнтрахт (Франкфурт).

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Снимки Profimedia.bg: