Домакинът на следващите Олимпийски игри - Париж се закани да не допусне руски спортисти на спортния форум през лятото на 2014 година.

Това обяви кметицата на френската столица Ан Идалго, която открито обвини руския държавен глава Владимир Путин в нарушаването на международното право. Тя все пак подчерта, че Международният олимпийски комитет ще има последната дума, но позицията на Франция ще остане непроменена и твърда - Игрите да преминат без Русия.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"За мен Олимпиадата играе сериозна роля в геополитиката. Това, което се случва сега, не поставя Русия към групата на миролюбивите европейски страни.

Европа е изправена пред сериозни предизвикателства. Ние искаме да изпратим ясно послание към целия свят, защото това е наш дълг. Трябва да покажем ценностите на Европа като домакин на Олимпийските игри. Те трябва да бъдат катализатор на промяна", коментира Идалдо пред "Ройтерс".

62-годишната дама е с много сериозен рейтинг във Франция, като дори беше номинирана за президент на страната през април.

Припомняме, че на последните Олимпийски игри в Пекин руските спортисти имаха право да се състезават, но без да използват държавните символи - име, знаме, герб и химн.

Сега Идалго предлага страната изцяло да бъде изключена от плановете.

  ОЩЕ ПО ТЕМАТА: СПОРТЪТ И ВОЙНАТА В УКРАЙНА