Световният шампион с Англия (от Мондиал 1966) и най-голяма легенда в историята на Лийдс Юнайтед - Джеки Чарлтън, почина на 85-годишна възраст. Семейството му съобщи тъжната новина, разкaзвайки, че Жирафа, както е известен сред феновете, е прекарал последните си дни в дома си в Нортъмбърланд.

Преди година по-големият брат на друг велик шампион - на сър Боби Чарлтън, е бил диагностициран с лимфом. Джак се е борил и с деменция. 

Жирафа беше в основата на великия отбор на Лийдс с мениджъра Дон Рeви, който печели титлата на Англия през 1969 г. и ФА Къп три години по-късно.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Цялата футболна кариера на Джак Чарлтън преминава само в Лийдс. Легендарният защитник изиграва близо 800 мача за тима.

"Лийдс Юнайтед с изключителна тъга съобщава, че Джак Чарлтън почина на 85-годишна възраст след дълго боледуване. Чарлтън е рекордьор по мачове за Лийдс със 773 мача за тима в период от 23 години, превръщайки се в един от най-великите централни защитници в историята", написаха от Лийдс.

Джак Чарлтън е бивш мениджър на Мидълзбро, Шефилд Уензди, Нюкасъл и на националния отбор на Ейре, който класира на Евро 1988 за сметка на България. На Мондиал 1990 ирландците достигат 1/4-финал, който губят с 0:1 от домакина Италия.