Германската прокуратура се самосезира и започна разследване срещу треньора на националния отбор по плуване в открити води Щефан Лурц.

Действията са предприети след публикация на сп. „Шпигел“, което разполага със свидетелски показания срещу 43-годишния специалист. Според информацията, Лурц в продължение на години е тормозел физически, сексуално и психически млади момичета, на които е бил треньор.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Има сериозни оплаквания за системни изнасилвания. Имаме документирани изпращани съобщения със сексуално съдържание. Случаите, в които той е насилвал плувкини са много“, пише изданието.

„За нас тези обвинения са нещо ново и започваме разследване“, коментира главният държавен прокурор Торстен Зеебах.

Щефан Лурц подаде оставка веднага след публикацията, но отрича вината си. Това не са първите обвинения срещу него за сексуално посегателство срещу млади плувкини. Пред 10 години едно 15-годишно момиче подава сигнал, но делото е прекратено.

„В продължение на десет години ме тормозят с едни и същи обвинения, но аз продължавам да твърдя, че съм невинен“, категоричен е треньорът.

Щефан Лурц е брат и бивш треньор на Томас Лурц, който спечели сребърния медал от плуването в открити води на олимпийските игри в Лондон през 2012 г., а освен това има бронз от Пекин 2008 и седем световни титли.