Нов сериозен допинг скандал по оста САЩ - Русия разтресе спорта. Популярният американски журналист Дейв Лийс открито обвини руските фигуристи, че приемат хормонални блокери по време а тренировките си. Той открито заяви, че нещо с тях не е наред и допълни че е загрижен за здравето на спортистите.

"Не обвинявам шампионката при дамите Анна Щербакова в нищо, но просто виждам, че не е съвсем здрава. Вижте косата й. Много фигуристи от Русия ходят на хормонална терапия, за да запазят телата си, а това вече не е тайна. Всичко това обаче има сериозни странични ефекти, за които никой не говори", коментира Лийс.

Думите му бързо достигнаха до известния руски хореограф Иля Авербух, който реагира остро.

"Уморих се да коментирам подобни глупости. Някой идиот казва нещо и всички го повтарят. Темата не е интересна, моля не я коментирайте повече", подскочи Авербух.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Депутатът от Държавната дума Дмитрий Свищев пък директно нападна американците, че атакуват състезателите заради завист.

"Това са само слухове. Американците не направиха нищо на това първенство и сега опитват да обезценят нашия успех. а той се дължи на работата на състезатели и треньори. Въпреки всички санкции, които понесе спортът ни, продължава да дава феноменални резултати", изригна Свищев.

Двукратната олимпийска шампионка Ирина Слуская също се изказа след скандала, похвали състезателките и призова журналистът да бъде съден за думите си.

"Нещата трябва да бъдат решени на по-сериозно ниво. В съда. Нашите представители трябва да реагират и да поставят хора като него на място. Думите му са откровена клевета", коментира тя.

Съмненията за непозволени стимулиращи средства идват след безпрецедентния успех на руското фигурно пързаляне на Световното първенство, където Русия обра първите места при дамите, при спортните двойки и при танцовите двойки.

Припомняме, че през последните години руският спорт е във война със Световната антидопингова агенция след серия от санкции заради нарушения по време на Олимпиадата в Сочи през 2014 година.

Анна Щербакова: