Екипите на украинския национален отбор за Евро 2020 предизвикаха огромно недоволство в Москва. На фланелките е изобразена картата на Украйна, като в нейната площ е включен и полуостров Крим,  който беше присъединен от Русия през 2014 година. В Киев не признават хода на руснаците и наричат територията „незаконно окупирана“.  

“Украинският национален отбор присъедини територията на Украйна към руския Крим. Това е отчаяна художествена акция, която трябва да даде сили на играчите. Жалко, че използват такъв прийом да представят невъзможното за съществуващо”, коментира говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Идентични коментари и отзвуци имаше и от други официални лица на Москва, а някои депутати призоваха УЕФА да забрани екипите на украинския национален отбор.

Последва и реакция от европейската футболна централа.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

 „Фланелките на украинския национален отбор, както и на всички останали участници на Евро 2020, са били одобрени от нас и отговарят на правилата за екипировката“, обявиха лаконично от пресслужбата на УЕФА.

Шефът на Комисията за националните отбори на Украйна Мирон Маркевич коментира руските претенции относно присъствието на Крим в рамките на очертанията на границите.

„Бих посъветвал т.нар. руски експерти по-добре да се занимават с допинг скандалите, заради които на техните спортисти е забранено да участват под националния си флаг и химн на големите международни състезания. Наглите им изисквания относно очертанията на границите на Украйна на нашите фланелки въобще не ни интересуват“, отсече Маркевич пред Metaratings.ua.

70-годишният бивш национален селекционер на Украйна подкрепи и позицията на президента на националния футболен съюз на страната Андрий Павелко, според когото силуетът на страната ще дава допълнителни сили на играчите на отбора.


По скандалната тема се изказа и селекционерът на украинците Андрий Шевченко, който обаче не беше толкова краен в изказването си.

“За мен всичко е наред и не виждам някакъв проблем. Аз няма да играя с въпросните екипи, по-важно е мнението на играчите”, заяви легендарният бивш нападател.