Навръх Великден дрогиран шофьор причини катастрофа до столичен мол и уби журналиста Милен Цветков. Според очевидци 22-годишният Кристиан Николов е карал с над 100 км/чaс при ограничение в този участък от 50 км/ч.

"Милен беше много добър, уважаван български журналист с чувство за хумор. Жалко, че на този светъл празник ни напусна по  много нелеп начин", коментира автомобилният състезател Илия Царски пред Bulgaria ON AIR.

Многократният рали шампион огласи най-вероятната причина, довела до смъртта на Цветков. Царски сподели, че в автомобилния спорт се използват специални анатомични седалки, които няма в нормалните автомобили, защото те не са удобни за шофиране.

"Именно тази седалка след този удар, който ние го наричаме "камшичен удар", най-вероятно след такъв удар при Милен се е получило пречупване във вратните прешлени. Тези седалки пазят от този удар. Автомобилът е оръжие, което, когато не боравиш правилно с него - може да бъде опасно", категоричен е Царски.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+) 

"Много пъти съм казвал, че в редица държави има практика, че младите шофьори, които взимат книжка в началото, имат право да управляват автомобили с обем на двигателя не по-голям от 1,4. Без турбо компресор, защото той повишава мощността на двигателя. Този период от 2 години, като през това време се следи дали този шофьор има нарушения и чак след тези години има право да се качи на по-мощен автомобил", продължи Царски. 

Той посочи, че голямата скорост в градски условия намалява времето за реакция, а най-опасни са челните удари или тези отзад, когато автомобилът е с 0 км/ч.

"Препоръчвам на всички млади шофьори, а и не само на тях, да посещават школи, да контактуват с автомобилните пилоти, които могат да им помогнат в надграждането на шофьорските умения. Един шофьорски курс е крайно недостатъчен да се рутинираш, да направиш тази практика, за да опознаеш автомобила. Българинът няма култура и възпитание да спазва правилата по пътищата", коментира още Царски.

Автомобилният състезател припомни, че е недопустимо под въздействието на каквито и да било опиати да седнеш зад волана.

"Реакциите на водача са забавени. Може би трябва да има по-сурови наказания и промяна в закона", допълни Илия Царски.

ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА С МИЛЕН ЦВЕТКОВ!