Избягалата от иранския национален отбор по хандбал по време на Световното в Испания 30-годишна спортистка Шагайе Бапири се показа за първи път. Тя даде интервю пред иранска телевизия, която се излъчва в САЩ и разкри причините да не иска повече да се върне в родината си.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Всичко започна с това, че две от най-добрите ни състезателки не бяха повикани за първенството. Причините бяха политически, а ден по-късно истината беше разкрита в интернет. Ние харесахме публикацията, а човек от федерацията ни събра и започна да ни крещи. Едното от момичетата дори се разплака.

Караха ни да се извиним и ни заплашиха с изваждане от групата. Взеха от всяка по 45 хиляди евро депозит, за да не избягаме, но цената и нищо в сравнение с тормоза, на който сме подложени.

Ще ви дам един пример. Имам приятелка, която е жертва на домашно насилие. Тя търпя дълго и подаде жалба в съда. Съдията я погледнал и й казал - Госпожо, не знаете ли, че мъжът ви има право да ви бие веднъж годишно?"

Аз също съм изпитвала подобно нещо на собствения си гръб.

Толкова се радвам, че може да остана в Испания. Ще мога да уча и работя без проблем. Да играя хандбал, без някой да ме ограничава. 

Взех правилното решение, но съжалявам, че много мои съотборнички нямаха този шанс. Тъжно ми е, защото знам, че напрежението върху тях ще се увеличи.

Разберете. Ние не искаме жени да бъдат в управлението. Не искаме власт, а просто елементарни човешки права", заяви тя с треперещ глас.