Бившият английски футболист Кирнан Хюз-Мейсън беше признат за виновен в проява на умопомрачителна жестокост към двегодишно дете. Случаят е от 2020 година, но делото се проточва цели четири години. Окончателната присъда ще бъде обявена на 10 септември.

Кирнан се е ангажирал да гледа детето на свой много близък приятел.

В дните преди инцидента той изпратил множество съобщения на познати, заявявайки колко е ядосан. „Това дете не слуша, лази ми по нервите. Ще го ударя“, пишело в смс-ите.
По време на делото адвокатът на прокуратурата се позова на оценката на лекар за нараняванията на детето. Те са сравними с „транспортно произшествие с висока скорост“ или „падане от няколко етажа“.

Нараняванията били толкова тежки, че се наложило детето да бъде поставено в изкуствена кома и откарано в болница за по-нататъшно лечение.

Лекарите идентифицирали 17 различни рани по краката, задното лице и гърдите на жертвата, за които се смята, че са възникнали между октомври 2019 г. и нападението през януари 2020 г., когато тя е била откарана в болница.

„Оказва се, че детенцето е било подлагано на постоянен тормоз, докато накрая той едва не го е убил. Още по-шокиращото е, че Кирнан сам се обадил на полицията и поискал спешна помощ. Когато полицаите и лекарите пристигнали на място, те видели обезобразеното дете. Кирнан излъгал, че детенцето паднало от втория етаж и се наранило. Извергът дълго време не признавал огромния си грях. Именно заради това разследването се проточило толкова дълго време. Откритите в телефона му съобщения не били достатъчни доказателства, че именно той е извършителят на ужасното деяние“, обяснява човек от прокуратурата в Уестклиф он Сий, Есекс.    

32-годишният мъж беше уволнен от мениджърския пост на аматьорския Енфийлд Боро след новината, че е признат за виновен. Той е минал през юношеските формации на Арсенал и Тотнъм, а после е играл за Милуол и редица други отбори.

Случаят шокира цяла Англия, социалните мрежи врят и кипят от хиляди коментари.