Бившият бос на Формула 1 Бърни Екълстоун забърка страхотен скандал с расизъм и то в момент, когато в много държави по света има демонстрации срещу проявите на расово разделение. 89-годишният британец се изказа остро и срещу вандалските прояви срещу паметници.

„В много случаи чернокожите са много по-големи расисти от белите. Мисля, че това е продукт на цялостното им възпитание. Изключително глупаво е да се събарят тези статуи. Трябва да се оставят, но в училище да се обяснява какви точно са били тези хора и след това всеки човек сам да прецени дали са били прави или са постъпвали грешно“, заяви Екълстоун пред „CNN”.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Настоящата управа на Формула 1 обаче се разграничи сериозно от думите на милиардера, който въпреки преклонната си възраст чака дете.

„В момент, когато цялото общество се обединява срещу неравенството и расизма, е напълно неприемливо подобно изказване. Ние не сме съгласни с него и се разграничаваме. Подобни коментари нямат място във Формула 1 и обществото въобще“, обявиха от ръководството на най-гледаните автомобилни състезания.

„Много ми е тъжно и разочароващо да чета подобни изявления. Бърни е извън спорта, а освен това е представител на друго поколение. Въпреки това ще бъде неправилно, ако игнорираме такива невежи изказвания, демонстриращи колко сме далеч от общество на равенство на расите. Настана времето за промени и няма да спра да работя, за да установя възможности за равенство в нашия спорт. Ще продължа да бъда давам гласност на мнението на тези, които нямат глас“, обяви шесткратният световен шампион Люис Хамилтън, който е единственият тъмнокож пилот във Формула 1.