Алпинист от международната експедиция на К2 (8611 м), от която е част българинът Атанас Скатов, беше евакуиран от пакистанската армия, пише "Монитор".

Полякът Валдемар Ковалевски е бил откаран с хеликоптер до болница в Скарду, след като се оплакал от болки. Той пръв от групата стигна лагер 1 (6050 м) на 31 декември, а на връщане в базов лагер е установена херния.

Ковалевски смята, че я е получил, докато мъкнел тежкия багаж по време на едноседмичния трекинг през ледника Балторо. Самият Скатов подчерта, че зимната експедиция изисква много повече екипировка.

Той също вече направи първа ротация до лагер 1, до който отиде с шерпа Лакпа. Вчера той информира във Фейсбук: „Слязохме обратно на базов лагер след две нощи в японския лагер 1 на 5850 м. Силен вятър и ниски температури е особена комбинация, поради която 20 години върхът не е изкачен (през зимата – б. р.). Разликата е огромна между летните и тази зимна експедиция до К2. Силно вярвам, че е възможно изкачването на върха“.

Според някои испански медии Скатов и Карлос Гаранцо са имали стомашно-чревни проблеми в първите дни на базов лагер.

 

Самият Валдемар Ковалевски за втори път атакува втория по височина осемхилядник през зимата след 2019 г. Тогава той също се върна преждевременно, след като бе ударен от леден къс, но през лятото на същата година все пак успя да стигне до върха.

Според сънародничката му Магдалена Горжковска, която също е част от експедицията на непалската фирма “Севън Съмитс“, снощи се е очаквало влошаване на времето. „Студът по лагерите нагоре буквално парализира мозъка.

Гледката обаче направо ни спира дъха“, разказа испанецът Серхи Минготе, който си беше поставил за цел да изкачи всички 14 осемхилядници без кислород, но пандемията осуети плановете му. Проектът му започна през лятото на 2018 г., когато той стъпи на Броуд Пик и К2.